Hulpactie 105 – 300 honden zonder steun op Zakynthos

300 honden zonder steun op Zakynthos

Schildje HP105

Zakynthos is een van de Griekse eilanden zonder dierenasiel. Zwerfdieren worden daar dus aan hun lot overgelaten. Alleen Jamie helpt hen.

 

Plaatje van Ria en Hanno

Maar gelukkig zijn er ook daar weer een paar geweldige dierenvrienden, die de zwerfdieren die hard hulp nodig hebben, deze willen proberen te geven.

Jamie Contonis is de spil achter stichting ‘Zante Strays’ een kleine groep vrijwilligers die hun eigen huis, tuin en tijd beschikbaar stellen voor de zwervertjes-in-nood.

Onlangs hebben zij met eigen handen samen op een open veldje een kleine opvang gebouwd omdat er echt geen ruimte meer over was in hun eigen huizen.

Zoals verwacht krijgen ze geen enkele steun van de autoriteiten maar moeten alles zelf ophoesten, soms met behulp van donaties en het weinige dat ze overhouden als er een dier wordt geadopteerd.

zo komen de honden binnen vol met tientallen teken

Zo komen de honden binnen - vol met tientallen teken.

Maar meestal heeft zo’n dier dan al een veelvoud aan medische verzorging gekost.

Naast de kosten voor voeding moeten de aangereden, zieke, ondervoede en uitgedroogde honden eerst worden opgeknapt.

Dat ze serieus en heel goed bezig zijn, bewijst wel het feit dat vrijwel ieder dier dat door hun is opgevangen inmiddels gevaccineerd en gesteriliseerd is.

Een locale dierenarts doet dit voor een goede prijs en daar maken ze dankbaar gebruik van.

Aangereden hond die dagenlang langs de weg lag en niemand stopte

Aangereden hond die dagenlang langs de weg lag en niemand stopte om te helpen. Gelukkig heeft Jamie haar nog kunnen redden.

Zo loopt er sinds twee jaar zelfs ook een voorlichtingsactie om de lokale bevolking meer bewust te maken en is het mogelijk om hun - vaak van de straat gehaalde - hond of kat tegen de helft van de prijs te laten steriliseren of castreren. Zante Strays betaalt dan de andere helft.

Een rib uit hun lijf, maar de actie is een groot succes. Er is al veel gebruik van gemaakt. Dit alles zouden we niet weten zonder de Nederlandse vrijwilligster Astrid Kooring die dat eiland regelmatig bezoekt en dan altijd bij deze opvang gaat helpen. Zij bracht ons op de hoogte met daarbij het verzoek of wij voor deze enthousiaste dierenvrienden èn hun 300 opgevangen dieren wat kunnen betekenen.

De advertentie die honden-eigenaren moet aansporen hun dieren te laten steriliseren. De enige manier om de populatie naar beneden te krijgen. De organisatie van Jamie doet hiermee heel nuttig en belangrijk werk!

De kleine zelf gebouwde kennel.

Want de financiële situatie is inmiddels kritisch geworden. Er staat een hoge rekening bij de dierenarts open en het plafond lijkt bereikt….

De economische crisis in Griekenland, met daarbij de vele bosbranden, ook op dit eiland, zorgen ervoor dat de situatie voor de zwerfdieren op Zakynthos snel aan het verslechteren is.

Dieren worden aan hun lot overgelaten en pups worden overal gedumpt. Als oud vuil in containers, langs drukke wegen, achtergelaten in de bergen met geen enkele kans om te overleven. En uiteraard in dozen gedumpt voor het huis van een vrijwilliger gezet. Soms wel 20 tot 40 per week!

De vrijwilligers worden geconfronteerd met gruwelijkheden zoals vergiftiging van straatdieren en zelfs het levend verbranden. De politici en daarmee ook de politie doen hier niets aan, geen onderzoek, daders blijven vrij rondlopen en kunnen ongestoord hun sadisme botvieren.

weer een nestje achtergelaten pups gevonden

Weer een nestje achtergelaten pups gevonden.

Op dit moment is het aantal volwassen honden en pups in de opvang gegroeid naar 300. Ondanks dat er veel gezonde dieren na behandeling en sterilisatie weer terug op straat gezet zijn. Dus alle door hun opgevangen dieren hebben echt nog zorg nodig en zouden op de meedogenloze straat niet zelf kunnen overleven.

Iedereen van Zante Strays begrijpt heel goed dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt. Maar zonder steun van de lokale overheid wordt het heel moeilijk.

Moeder met pups op verlaten strandje

Zwerfhond met pups op verlaten strandje. Er zijn er nog veel te veel op dit eiland.

Ze verdienen het omdat ze geweldig hun best doen. Er zijn, geloof het of niet, wel 1.000 honden geadopteerd in de afgelopen 4 jaar. Maar de 300 die er op dit moment zitten moeten echt eerst verzorgd worden. Eten en hoge rekeningen als er weer dieren worden gebracht die ernstig gewond of mishandeld zijn.

Het toeristenseizoen dat in mei op gang kwam, had als gevolg, dat er ongeruste toeristen meerdere keren per week honden en pupjes komen afleveren.

En alles moet weer gevaccineerd, gesteriliseerd, ontvlooid en ontwormd worden...

eindelijk water voor deze uitgeputte zwerfhond

Eindelijk water voor deze uitgeputte zwerfhond.

Wij krijgen veel aanvragen binnen en neem maar van ons aan, dat wij heel kritisch zijn en alles heel goed nachecken op betrouwbaarheid en doelmatigheid. Daarom kunnen wij met vaste overtuiging zeggen, dat de geweldige dierenvrienden op dat Griekse eiland, de extra steun via dit 105e Hulpproject dubbel en dwars verdienen!

Mogen wij weer een beroep op jullie allemaal doen? Daarmee kan dan ontzettend veel dierenleed worden voorkomen!

 

Rechtstreekse donatie is mogelijk naar onze bankrekening:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. '105e Hulpactie-van-de-Maand' en wij zorgen dat de donatie voor 100% en heel snel alleen voor dit goede doel besteed zal worden. Bij ons geen aftrek voor salarissen, huisvesting en andere overbodige franje!

Of doneer via onderstaande knop:

deze vrijwilliger laat trots de pup zien die zij uit het riool heeft gered

Deze vrijwilliger laat trots de pup zien die zij uit het riool heeft gered.

 
Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Streefbedrag: 2.500 euro - Stand per 16 juli: 1.961 euro

16 juli - Deze week zijn de donaties super goed doorgelopen! De vrijwilligers in Griekenland zullen vandaag na het lezen hiervan staan te juichen! En zullen met nog meer enthousiasme en met het goede gevoel dat jullie hen willen steunen, verder gaan met het helpen van al die honderden zwerfdieren-in-nood. Dank jullie wel!

10 juli - Het nieuwe maandproject hebben wij iets later dan gewoonlijk erop gezet, maar al meteen kwamen er veel donaties op binnen. Jullie hebben gelijk, het zijn super geweldige dierenvrienden die op dat Griekse eiland de enige hoop zijn voor de honderden zwerfdieren die het er erg moeilijk hebben. Ga zo door alsjeblieft!

Hartelijk bedankt:

H. Doldersum en M.A. Uiterwijk Winkel - E. Beekmans - www.petduka.nl - C. van Rijn en A. Lee - M. Agterberg (omdat ze zo blij zijn met hun adoptiepoes Caty) - I. Graansma - S. van der Wiel - M. Roedig - D. Korthagen en M. Zupancic - W.C.M. Staal - A.M. Chromcewicz - E. Dierikx - A.K. Bjerke - J. Smit - J. Osinga - S.E. Meester - J. Cober - S. van Hardeveld - M. Adriaanse - U. Suandani - E. Appelman en H. Meijer - A. Voesenek - R. Bermans - C.J.D. Melchels - A.M. van Laarhoven - E. en J. Kooijman - M.A. Crezee - C.M. de Korte - J.D. en G.F. van Toorn - S. Hucke - M. Vaatstra - I. Rietkerken - N. Basten - C.E.J.L. Kohl - J.F.J.L. Vahle - M. Volkers - G.T. en J.J.L. de Graaf - Albert Heijn Supermarkt Overtoom, Amsterdam - Chris Breedveld - W. Bloks - Gré Korf - Maureen van Wijland - N. Jacobs - Anoniem - Iris Korfer - Iris Wullink - C. van Hameren - A. Boot - A. Chromcewicz-Fluit - M. Zondag - E. van der Linden - Anja Cook - A. Salvador - Anneke Piersma - provisie van www.bol.com vanwege aankopen via onze website in de rechterkolom - J. Loyens - J. Morsink - A. de Vries - S. van Leeuwen - M.M.J. van Lith - M.C. Harms - T. Flierman - R. Schenkhuizen - Myriam + Jacqueline + Monique (opbrengst verkoop 2e hands spullen op markten. Ga dit ook doen!) - E.B. de Vos - H. ter Harmsel (t.n.g.a. grote dierenvriend Henrike) - M.A. Boenders - E.E. van der Ploeg - K.M. Neelen - R. Claus - H.I. Bimbergen - A. Schampers - Jumbo Supermarkt Lochem - J.W.K. van Alphen en E. van Weijen - G.F. Consulting - N. van der Hak - M.J.H. Klink - S.W.W. Kiewiet - R. Vonk - R. v.d. Vaart - R. Vonk - W. van Veen - L.H. Floor - T.S.C. Roelofs - L.J.M. Blommaert - Marja Stienstra - Annemarie de Vries - L. Kramer - E. Roeffen - I. Verweij-Bosgraaf - J. Kooijman - D. van Zaanen - A.L. van Beek - T.S.C. Roelofs - M.A. Kalkman - A. van Baal - R.C. Harman - O. Kousbroek - D. den Broeder - B. Meeuwissen - A. Magielse - Y. Vijn - H.E. van Putten en J. Kooren - Anoniem

3 reacties

 1. Ik vind dat de Griekse overheid hier schuld aan heeft.
  Zij mishandelen deze dieren, zelfs nog onder toezien van toeristen.
  Eigenlijk zou dit aangepakt moeten worden door de jeugd respect voor dieren aan te leren in de klas.
  Maar dit kan en mag niet ongestraft blijven!

  Groeten,
  Maurice

 2. Beste mensen
  Ik ben zo blij dat stichting Dierennood ons wil steunen in de strijd tegen de zwerfdieren op het eiland Zakynthos.
  Dit kan alleen door het sterliseren van de honden, niet alleen de honden die op straat leven. Deze komen vanzelf bij ons terecht maar voornamelijk de honden aan de ketting waar nauwlijks naar wordt omgekeken en waar zeker geen cent aan wordt uitgegeven. Waardoor de teefjes nest op nest krijgen en de pups vervolgens overal gedumpt worden.
  Ik hoop dan ook dat u ons massaal wilt steunen.

  Met vriendelijk groet,
  Astrid Kooring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.