Hulpactie 104 – Funda in Turkije helpen

Aan de Goden overgeleverd...
Funda staat er in Turkije vrijwel alleen voor.

hulpactie 103 schildje
De engelen van God zullen je huis niet bezoeken als er in je huis een hond aanwezig is…

Onvoorstelbaar, maar dit is een bekend gezegde in Turkije. En dus geloven er veel mensen in. Dat engelen hen dus niet zullen helpen als ze een hond als huisdier hebben...

In zo’n bijgelovige en vijandige omgeving moet een intelligente en moderne vrouw als Funda Haysever dieren redden en beschermen.

Vrijwel alle hulp die ze aan zwerfdieren wil bieden, moet ze alleen voor elkaar krijgen. In een land waar men haar niet begrijpt. Maar haar ook niet wil begrijpen.

Turkije is altijd al een verschrikkelijk land voor dieren geweest, maar nu meer dan ooit.

Door de terugloop van de economie en zeker ook door het sterk verminderde toerisme krijgen de dieren zelfs in de zomermaanden weinig of geen eten meer van bezoekers uit andere landen.

Funda helpt zwerfdieren die het heel zwaar hebben.

Eigen klein dierenziekenhuis
Funda woont in Aydin, een stad met 200.000 inwoners in het Westen van Turkije en zet zich - ondanks haar vaste baan - met veel liefde vele uren per dag in om de vele zwerfdieren te kunnen helpen.

Enkele uren voordat zij naar haar werk gaat en tevens door-de-weeks na haar werk en in het gehele weekend is zij druk bezig om deze dieren te voeden, te redden, te verzorgen en te verdedigen.

Als je de foto’s bekijkt zie je een mooie vrouw die onnoemlijk veel liefde uitstraalt en waar de zwerfdieren zich eindelijk eens veilig kunnen voelen.

Zat vastgebonden aan een boom in het bos

Zat vastgebonden aan een boom in het bos...

Haar huis is eigenlijk alleen een begane grond. Daar woont zij samen met haar moeder in 2 kamers. De rest is onaf. Wat er overblijft aan ruimte is ingericht als opvang en klein dierenziekenhuis.

Ze heeft bij de open universiteit haar diploma behaald om basale behandelingen te verrichten voor zieke en gewonde dieren. Meestal zitten er zo’n 30 stumpertjes in haar huis, te wachten op haar hulp en zorg.

Veel dieren zijn door families pardoes op straat gezet

Veel dieren worden door families pardoes op straat gezet. Dit pupje werd gelukkig nog op tijd door een vriendin van Funda gevonden en geholpen.

Ook dat klinkt simpeler dan het is. Veel medicamenten zijn in Turkije gewoon niet te verkrijgen en Funda moet vaak alle zeilen bijzetten om met behulp van internationale vrienden iets voor elkaar te krijgen. Zodra een dier weer een beetje op de poot is probeert Funda het onder te brengen bij een gast- of adoptiegezin.

Helaas is dat heel moeilijk te vinden in Turkije. Vooroordelen, angst voor reacties van familie en buren en – inderdaad – ook dat hardnekkige bijgeloof.

Grote honden zijn de klos
Vooral grote honden blijven altijd zitten. En juist die zijn duur ‘in onderhoud’. Adoptanten willen alleen de kleintjes, met een beetje geluk een middelmaatje, als zo'n dier er tenminste snoezig uitziet. Sowieso hebben grote honden het altijd extra zwaar te voorduren. Mensen zijn er bang van en schoppen ze weg, gooien met grote stenen. Terwijl juist de grote honden vaak zo lief, rustig en bedaard zijn.

Meestal zit er niet veel anders op en wordt een dier door Funda weer losgelaten in een ‘safe area’. Zij heeft 3 van dergelijke plekken gemaakt. Buiten de stad in een autoluw gebied. Ver van de bewoonde en vijandige wereld lopen zo’n 200 honden in grote groepen. Natuurlijk laat Funda hen ook dan niet in de steek. Enkele keren per week rijdt zij met grote zakken voer en jerrycans water naar de dieren toe.

Het is voor Funda altijd heel moeilijk om een door haar verzorgd dier weer los te laten

Dit dier moest na een aanrijding met een roekeloze automobilist zelfs geopereerd worden. Funda liet hem echter niet in de steek....

Moedwillig je werk voor dieren vernielen.
Maar ook hier zijn de dieren niet altijd veilig. Sommige ellendelingen vinden het nodig om toch zoveel mogelijk de dieren te treiteren. Ze proberen moedwillig met hun auto's de honden aan te rijden en steken bijvoorbeeld de waterbakken lek... Wat een frustratie... Maar ook voor Funda zelf, als zij een paar dagen later de uitgedroogde dieren aantreft...
Een hond waakt bij zijn zojuist aangereden vriend

Een hond waakt bij zijn zojuist aangereden vriend...

Als zij na haar normale werk (als verzekeringsmedewerker), zich ook weer wil inzetten om de tientallen zwerfdieren te helpen met veel liefde en een tomeloze inzet, is het heel moeilijk te verwerken als je geconfronteerd wordt met zulke idioten die je werk en je dieren moedwillig schade en pijn hebben willen toebrengen.

Wat een pijn en verdriet is in deze ogen te zien....

Maar Funda doet nog meer.
Of dit niet al genoeg is, zet Funda zich ook nog in voor de ziekste honden in het plaatselijke asiel. Trouwe lezers hoeven wij niet te vertellen hoe het er in een gemeentelijk asiel aan toe gaat.

Maar door haar kennis van zaken en haar respectvolle benadering van andere mensen, heeft Funda een streepje voor bij de bewakers in het asiel. Misschien helpt het dat zij een mooie jonge vrouw is. Hoe dan ook, ze heeft intussen de hygiënische omstandigheden al wat weten te verbeteren en mag regelmatig wat extra verzorging bieden aan de allerzwaksten.

Het zal voor dierenvrienden in Turkije altijd dweilen met de kraan open blijven, vrezen wij. Maar mensen zoals Funda, die moeten we als dierenvrienden onder elkaar toch steunen? Een hart onder de riem steken.

Als je eigen landgenoten het niet doen dan moet er toch IEMAND zo'n dierenhelper zeggen dat hij of zij vooral toch dóór moet gaan? Dat er voor dierenvrienden onder elkaar eigenlijk geen afstanden en geen grenzen zijn.

Want als zulke geweldige dierenhelpers het ook nog laten afweten dan zijn de dieren helemaal aan de Goden overgeleverd...

Mogen wij weer op jullie zeer gewaardeerde steun rekenen?

Ook deze grote lobbes werd door Funda gered en zal wel altijd bij haar moeten blijven.....

Hond met pupjes

Ook op diverse veraf gelegen plekken weet Funda dieren te vinden, die afhankelijk zijn van haar voer en schoon water.

Rechtstreekse donatie is mogelijk naar onze bankrekening:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. '104e Hulpactie-van-de-Maand' en wij zorgen dat de donatie voor 100% en heel snel alleen voor dit goede doel besteed zal worden. Bij ons geen aftrek voor salarissen, huisvesting en andere overbodige franje!

Of doneer via onderstaande knop:

 
Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Stand per 6 aug.: 4.696 euro

Vanaf nu zullen wij i.v.m. de privacy-wet alleen nog de voorletters vermelden en geen voornamen meer voluit.

9 juli - Aan de reacties vanuit Turkije zien jullie zelf hoe ontzettend blij Funda is met dit prachtige bedrag! Jullie hebben hiermee ervoor gezorgd, dat ze weer bij haar locale dierenarts kan binnenlopen met gewonde aangereden zwerfdieren. De achterstallige rekening wordt nu betaald en dat geeft zoveel meer mogelijkheden voor haar en vooral voor de dieren-in-nood! Alle geweldige donateurs ontzettend bedankt!

2 juli - Heel mooi, lieve mensen, we hebben het streefbedrag keurig gehaald en Funda zal jullie allen eeuwig dankbaar zijn voor alle geweldige fijne en zeer welkome donaties. Jullie zijn geweldig!!

25 juni - Ook na de geweldige recordweek, blijven jullie Funda maar ondersteunen met prachtige donaties! Weer bijna 1.500 euro kwam erbij. Jullie hebben helemaal gelijk, want als iemand dit geld heel hard nodig heeft en er ontzettend goed werk voor de zwerfdieren mee kan doen, dan is het Funda in Turkije wel! De laatste week voor dit hulpproject gaat nu in. Iedere donatie is nog steeds van harte welkom!

18 juni: Wat een historische week is het geworden! Kippenvel kreeg ik toen ik de fantastische donaties zag binnenkomen! En heel mooi, er zijn ook steeds meer bedrijven die met prachtige bedragen doneren. Deze week zelfs een van maar liefst twee keer 1.000 euro voor het actuele project en dat van vorige maand. Maar er kwamen ook diverse donaties binnen van bedrijven en particulieren van 100 euro en meer. Het resultaat was een weekopbrengst van maar liefst 1.645 euro! Wij hebben maar direct het streefbedrag omhoog gezet. Wat kan Funda hier ongelooflijk veel goed werk voor de zwerfdieren in Turkije mee gaan doen! Zij zal zeker hard moeten huilen van pure emotie en dankbaarheid als ze dit ziet.... Jullie zijn GEWELDIG!!!

11 juni: Geweldig, lieve mensen, jullie hebben samen voor een prachtige start gezorgd om het zware werk van Funda te ondersteunen. Ik zag ook net het aandoenlijke bedankje van Funda binnenkomen (zie hieronder) en als je dat leest, dan kun je de dagelijkse pijn in haar hart voelen en hoe moeilijk het is om in zo'n dieronvriendelijke omgeving de dieren op straat te helpen die dit vaak zo hard nodig hebben. Ga ajb hier mee door....

HARTELIJK DANK:

Eric Beekmans - C. van Rijn en A. Lee - Iris Graansma - W.C.M. Staal - M. Roedig - www.petduka.nl - Eveline Dierikx - Animates Dierverzorgers aan Huis - J.B.A.J. Osinga - S.E. Meester - Sonja van Hardeveld - J.H.G. Cober - J. Bakker - W. Bloks - Gré Korf - Maureen van Wijland - N. Jacobs - Anoniem - Iris Korfer - Iris Wullink - C. van Hameren - A. Boot - A. Chromcewicz-Fluit - M. Zondag - E. van der Linden - Anja Cook - A. Salvador - Anneke Piersma - provisie van www.bol.com vanwege aankopen via onze website in de rechterkolom - Josefina Loyens - Chris Breedveld - Myriam + Monique + Jacqueline (opbrengsten rommelmarkten en verkoop eigen gemaakte artikelen voor o.a. huisdieren) - S. van Leeuwen - A.A. Foppen - H. ter Harmsel (t.n.g.a. grote dierenvriend Henrike) - Ria Alonso - Senna en Yassin Eaisaouiyen (zakgeld van hen beiden tijdens de Ramadan) - Ton Flierman - J.B.A.J. Osinga - G.F. Consulting - B. en Y. v.d. Berg (voor Servië en Gerbien) - K. Neelen - M.M.J. van Lith - G.J. Aikens - N. Westrate - U. Suandani - E.J.N. Appelman en H. Meijer - Rosemarie Bergmans - C.J.D. Melchels - J. Kooijman - M. Crezee - Marianna Stolk - L. Kramer - L.H. Floor - W. van Veen - S.W.W. Kiewiet - M.J.H. Klink - N. v.d. Hak - M. Grimijser - J.F. Vahle - I. Rietkerken - C.W.A. Roeten - M. Vaatstra - S. Hucke - J.D. en G.F. van Toorn - T. Roelofs - L. Blommaert - B.V.C. de Jager - Annemarie de Vries - Rosa Claus - Erna v.d. Ploeg - M. Otter - J. van Alphen en E. van Weijen - A. Schampers - H.I. Bimbergen - Lens Beheer B.V. - Anoniem - Mieke Lambrecht - G.F. Consulting - N. Schelhaas - N.A.S. Janssen - M.H.C. Tummers - C. Yemni - Marjan Kuiper - A.B.C. van der Geest - Chris Breedveld - L. Kramer - D. van Zaanen - A.L. van Beek - T. Roelofs - M.A. Kalkman - Karin Terwan - Aelberts Beheer B.V. - N. Ellens - Saskia van Baal - H.E. van Putten en J. Kooren - Anoniem - Cheryl Roose - L.H. Floor - H.J. Schouten - hr/mw. Quist - H. Doldersum en G. Uiterwijk Winkel - H. Bosgraaf - J.M.L. Verhoef - Bianca Meeuwissen - Carine Colin - M. Vink - A.C. Meijerink en C.J. Croque - A.A.S. Janssen - M.H.C. Tummers - C. Yemni - M. Kuiper - A.B.C. van der Geest - C. Breedveld - M.W.G. Erkens - B.D. de Hoog - P. en F. van Kranenburg-Rethero - S.P.J. Janssen - S. Koole (voor sterilisaties in Cuba die daar maar 5 euro kosten) - H. Schipper - N. van Manen - M. Munterdam - A. en A. Rietveld-den Toom - Erven Stoel-Margadant - M.B. Dabrowska - E.B. de Vos - M. Lambrecht - M. Cuijpers - E. Frishert - I.E.J. de Jongh-van Beek - Margreeth - S. Yildrim - H. Joosten - J. Kostons - E. Kalksma - J. Kastelein - B.G.U. Diekstra - M.J.A. Robeerst - J.W. Hazenoot + E. Brandsma - L.G. Rikhye - S.M. Tak - L. Trappeniers - U. Sarikaya en A. Boerstra - N. Wawdysz Sala - J. Beens - B. de Boer - A.M. Hoekstra-ter Meer - R.T. Bartelink-Santos - I.M. Doodeman - J.J. Hartman - S. Davis - R. van der Vaart - E. Olijhoek - fam. Vos - A.A.M. en G.P. Backer - M.D. le Kluse - M. Morales - R.C.M. Sueters - J. Blonk - W.G.C. van den Top - L.P.A. Bartels - S. Burgerhout - M. Groosjohan - A.P. de Vos - L.W.J.M. Keurntjes - M. Petermann - J. Osinga - O. Kousbroek - T.H. Meeuwissen - C.M. Noguera - A. Manar - B. Gurel - 16 x 1,30 euro via GeefGratis (overschotten beltegoeden) - E. Versluis - A. Minis - Bep Berger - C. te Kolste - S.C. Schaap - B.D. Valkova - I. Platje - D.H.W.E. van der Hoeff - S. Wagenaar - W.N. van Dam - L.M. Verwijs - S.Y. Marks - C.E.J.L. Kohl - L.N. ten Zweege - W.C.M. van Steenbeek - G.J. Aikens - A. Verbiesen - J. Morsink - M. en B. Ummels-Reggers - J.M. Smit - J. Osinga - C. Kohl - M. Bakker - Animates Dierverzorgers aan Huis - Y.P. van der Heijden - T. van der Snoek - F.F. van Putten - G. van den Bos - N. Langbein - J.W.M. Janssen - H.H. Geurts - E.B. van Geelen - Anoniem - N. Westrate - N.W.M. Hopman - Z.T. de Haan - S. Swagerman - B. Sieben

3 reacties

 1. Reactie:
  Alweer een spontane reactie van Funda en haar vertaalster Lisanne. Ze zijn beiden zo blij en dankbaar. Ook wij van Dierennood krijgen een pluim om het verhaal met de donateurs te delen.

  En wat een heerlijk gevoel dat de lopende rekening bij de dierenarts voldaan kan worden. En als de actie zo mooi blijft doorlopen kan er een buffertje gemaakt worden bij die arts. Dan ligt ze even niet meer wakker als er weer een dier hulp nodig heeft. Dat zal zoveel rust geven in haar hoofd….
  Hi Ria,

  Incredible!!! We are both so excited!!!

  Funda’s amazing work speaks for itself of course, but the campaign wouldn’t have been this successful if it wasn’t for all the work that you and the Stichting Dierennood team put in to share her story with your members. So from the bottom of our hearts, thank you so much!

  Funda has now been able to cover her vet bill debt and has decided to use the rest of the money to open up an account at the vet’s, so she won’t have to worry about funding the treatments of any of the new dogs that come in for the foreseeable future! Being able to bring in a new dog without worrying about it adding to her debt will be a massive relief.

  Thank you so much again! Have a great day!

  Lisanne

 2. Hallo lieve vrienden,

  Hierbij een bericht van Funda, vertaald vanuit het Turks:

  Lieve vrienden in Nederland,

  Ontzettend bedankt voor jullie steun! Wat is het fijn om te weten dat ik er niet alleen voor sta!

  Het werk dat ik doe is vaak heel erg eenzaam, het voelt goed om te weten dat er mensen zijn die even veel passie hebben voor het welzijn van straat honden als ik. Er is niks zo onschuldigs als een hond. Het enige wat ze willen is overleven en wat liefde krijgen. Ze vragen zo weinig van ons, maar dat is al te veel voor veel mensen hier.

  Elke dag heb ik te maken met mensen die tegen me zijn, maar het is het allemaal waard als ik thuis kom en zie dat m’n opgevangen en gewonde zwerfdieren aan de betere hand zijn. Veel van hen zijn getraumatiseerd door hoe ze in het asiel behandeld zijn, maar elke dag leren ze me weer een beetje meer de mens weer te vertrouwen, dat is fantastisch om te zien.

  Helaas kan ik hier zelfs mensen die van dieren houden niet altijd vertrouwen. Afgelopen weekend is voor de zoveelste keer weer een hond die eindelijk een baasje had gevonden terug gebracht omdat haar baasjes geen hondenhaar in hun huis wilden.

  De steun van Stichting Dierennood kwam dus net toen ik ik er behoorlijk doorheen zat… Dank jullie wel lieve mensen in Nederland dat jullie achter mij staan in mijn missie tegen het lijden van de straathonden! Het is moeilijk om dit alleen te doen, maar met mensen die me zo geweldig steunen weet ik weer dat ik het kan en zal er zeker nog lang mee doorgaan!

  Ontzettend bedankt namens alle honden van Aydin. Zij zijn van mensen vriendelijkheid niet gewend, maar ik ga er alles voor doen om ervoor te zorgen dat ze in hun leven nu ook liefde en goeie zorg gaan meemaken!

  Veel liefs van Funda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *