89e Hulpactie | Redt ze uit de handen van hondenvangers

SAPA redt dieren uit handen van de gevreesde hondenvangers.
Zij hebben nu heel snel hulp nodig!

Lang was de stad Zenica en omstreken in Bosnië een ‘no dog-kill area’. Dat was aan de ene kant natuurlijk mooi maar het betekende ook dat er meer zwerfhonden rondliepen dan in andere steden. Waar veel dierenvrienden al bang voor waren, gebeurde onlangs inderdaad: ook hier zijn de gevreesde hondenvangers ingezet.

Maar ook vergiftigingen vinden dagelijks plaats en honderden dieren ‘verdwijnen’ zomaar. Een van de geweldige stichtingen die deze weerloze honden wil redden is SAPA. Zij moeten steeds meer honden in veiligheid brengen.

Honden die anders gewoon op straat gevoerd konden worden. Inmiddels zijn het al ruim 300 honden, die zij veelal in betaalde pensions hebben moeten onderbrengen. Slechts 15% daarvan heeft een adoptant-op-afstand die zijn maandelijkse voer betaalt.

Jelena Despot, hart van de organisatie, is ten einde raad. Ze zegt:

‘Waar moet ik beginnen? Nooit was ik zo in paniek. Nooit zo bang dat ik de dieren weer de straat op moet sturen. Nooit zoveel onkosten gehad en zo weinig geld voor voer. Nooit zoveel schulden en zo weinig adopties. Toch willen we geen enkele gewonde hond op straat laten liggen, geen enkele pup weigeren.’

Ze wil de honden niet in handen drijven van meedogenloze hondenvangers. Maar dat wordt moeilijk want:

Het water staat ons aan de lippen. Ik heb alweer privé een lening bij de bank afgesloten om voer te kunnen kopen. Geen enkele bank in Bosnië geeft onze organisatie SAPA nog krediet.  Hoe moet het verder?

En ze besluit: ‘Dit is de eerste keer dat ik je op deze manier schrijf, huilend… Ik sta aan de afgrond. SAPA staat aan de afgrond…’

Daarom voor hen nu een hopelijk zeer succesvol project!

hulpactie 89 stichting dierennood
Er zijn veel hondenvangers actief.
hulpactie 89 stichting dierennood
Natuurlijk moet hij geholpen worden, maar nu is er helaas geen geld meer...
hulpactie 89 stichting dierennood
Bij opgevangen dieren moeten zo honderden teken worden weggehaald. Er is geen geld voor vlooien- en tekenmiddelen.
Het is voor SAPA niet meer bij te houden. Moeten ze dan zo'n stel zwervende jonge pups niet meer opvangen en laten vangen door meedogenloze hondenvangers?

SAPA (Saving And Protecting Animals) werd opgericht in 2009 in het Bosnische Zenica, zo'n 70 kilometer van Sarajevo vandaan. Het is een kleine organisatie die bestaat uit een zeer hechte groep dappere en enorm gemotiveerde dierenactivisten.

Zij zetten zich iedere dag opnieuw met heel hun hart en ziel in om zoveel mogelijk dieren van de straat te redden. In de steek gelaten honden worden opgevangen, gesteriliseerd en indien mogelijk herplaatst in met name buitenlandse gezinnen.

In Bosnië is namelijk nauwelijks liefde of respect voor dieren te bespeuren, het is  juist een extreem dieronvriendelijk land waar bruut geweld tegen met name honden als heel normaal wordt beschouwd. 

Daarom heeft SAPA Zenica ook nog een andere moeilijke missie: zij proberen om met educatieve voorlichting een mentaliteits-verandering te bewerkstelligen bij de Bosnische bevolking.

Want alleen dán zullen de dieren ooit in veiligheid in dit land kunnen leven, zonder iedere dag het risico te lopen om wreed en barbaars te worden gedood.

SAPA Zenica heeft helaas nog een hele lange weg te gaan, maar ze geven niet op, en daar hebben wij heel veel bewondering voor! Veel honden worden gered uit erbarmelijke omstandigheden en ze zijn vaak ernstig ziek of gewond. 

Het aantal zwerfdieren neemt vooral de laatste jaren alleen maar toe en het lijkt er zelfs op dat de omgeving van Zenica de grootste dumpplaats voor ongewenste huisdieren in Bosnië is geworden. 

Op dit moment worden er honderden honden verzorgd en iedere dag komen er meer dieren bij. Veel zwerfdieren worden met opzet aangereden of zonder pardon vergiftigd en de nood is dan ook extreem hoog!

De medische kosten rijzen inmiddels structureel de pan uit en ook de kosten voor het voer en de opvangcentra zijn bijna niet meer op te brengen.

Er moet continue geld worden ingezameld om de dieren zo goed mogelijk  te kunnen blijven verzorgen.

Door alle financiële problemen wordt het zware werk alleen maar nóg moeilijker en de mensen van SAPA Zenica verdienen het zo om geholpen te worden!

hulpactie 89 stichting dierennood
De autoriteiten willen al deze honden oppakken en doden.
hulpactie 89 stichting dierennood
Deze honden zijn gelukkig gered door de geweldige vrijwilligers van SAPA.
hulpactie 89 stichting dierennood
Alsof de honden kunnen klokkijken, zo staan ze bij de verlaten fabriek te wachten tot er voer gebracht wordt.
hulpactie 89 stichting dierennood
Deze zijn gered van de dodelijke straat, maar nu is er geen geld meer voor eten....
hulpactie 89 stichting dierennood
Ongeluk? Sadisme? Het is niet altijd duidelijk maar deze hond moet gewoon geholpen worden.
hulpactie 89 stichting dierennood gewonde hond
Ook deze zwerfhond wordt door de geweldige mensen van SAPA geholpen. Maar nu hebben ze heel hard donaties nodig. Help hen alsjeblieft!

Zij voeren al jaren een bittere strijd tegen het enorme onrecht dat zoveel onschuldige dieren wordt aangedaan en zij worden zelf ook regelmatig bedreigd en aangevallen.  En toch geven ze nooit op! De vrijwilligers van SAPA Zenica hebben meermalen bewezen dat ze mentaal ongelooflijk sterk zijn en zij zijn allemaal vastbesloten om dieren in nood te blijven helpen. Hun inzet voor dieren kent absoluut geen grenzen en deze mensen zijn de enige hoop voor al die arme dieren die moeten zien te overleven in een land waar ze worden gehaat.

SAPA Zenica ontvangt geen enkele steun van de Bosnische overheid of van de Bosnische bevolking en alle medische hulp wordt door deze kleine groep hardwerkende vrijwilligers zelf bekostigd. Ze worden enkel gesteund door een paar zeer trouwe buitenlandse donateurs, die weten hoe moeilijk het is om dit land een dierenredder te zijn.

Laten wij alsjeblieft gaan proberen om deze dappere mensen te helpen, zodat zij hun absoluut levensreddende werk voor de zwerfdieren in Bosnië kunnen blijven voortzetten! Als er ergens ter wereld dieren zijn die moeten lijden onder wreed geweld van dierenhaters dan is dat wel in Bosnië!

Doneer alsjeblieft deze maand zo ruim mogelijk. Dit keer is het letterlijk een zaak van leven of van dood…

Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Hulpactie 89'

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Actuele stand per 20 aug: 3.085 euro

Laatste nieuws en dank-je-wel

2 juli – YES!! Met een mooie extra donatie is het streefbedrag van 3 mille inderdaad behaald. Wij zullen deze zeer welkome aanvulling alsnog naar de geweldige mensen achter dit hulpproject gaan overmaken. Dank allen nogmaals! Maar natuurlijk mag er nog steeds door gegaan worden met donaties hiervoor.

29 mei – : Wat een ongelooflijk mooi bedrag hebben jullie deze maand met elkaar ervan weten te maken! Chapeau voor alle lieve donateurs! Deze week was het vooral de prachtige bijdrage van de wandeltocht georganiseerd door de enthousiaste Katja Slobben en Sanne Jordaens, die het totale bedrag nog mooier hebben weten te maken. Ontzettend veel dank allen!

23 mei – : Ik was een beetje bezorgd of jullie deze maand toch onze nieuwsbrief durfden te openen, na al het nieuws over SPAM op het internet. Daarom heb ik hem iets later dan gebruikelijk verstuurd. Maar gelukkig heeft het het aantal donaties vrijwel niet beïnvloed. In tegendeel, want er kwam deze week meer dan 1.000 euro op onze 89e Hulpactie binnen. Onze dank is heel erg groot, namens de dieren die in Bosnië nu alsnog geholpen gaan worden!

15 mei – : Lieve dierenvrienden, we zijn op de helft van de maand, maar ook bijna op de helft van ons streefbedrag voor dit zo belangrijke hulpproject. We zeggen het niet graag al te vaak, maar deze keer gaat het letterlijk om leven of dood voor vele onschuldige honden in de straten van Zenica. Geef de geweldige vrijwilligers van SAPA de middelen om zoveel mogelijk honden te redden uit de klauwen van meedogenloze hondenmeppers. Alvast heel veel dank!

8 mei –: Doordat er steeds meer vaste donateurs bijkomen, die met een doorlopende periodieke donatie onze hulpprojecten ondersteunen, kunnen wij bij dit hulpproject al een prachtige vliegende start maken! Hopelijk is dit een stimulans voor velen om er heel geslaagde hulpactie van te maken!

Dank-je-wel:

Albert Heijn – Herenhof – Alphen aan den Rijn – Albert Heijn – Ridderhof – Alphen aan den Rijn (Bestemd voor BAWA op Bali) – Eric Beekmans – C. van Rijn en A. Lee – G.J. Aikens – M. Agerberg (Omdat ze zo blij zijn met hun adoptiepoes Caty) – Ellen Frishert – www.petduka.nl (Zie de banner onderaan iedere pagina van deze website) – Iris Graansma – S.L.J.A. van de Wiel – M. Roedig – Maria Baeyens – J.B.A.J. Osinga – Eveline Dierikx – C.C.P. Schilte – Sonja van Hardeveld – M.G. Adriaanse – C.E. Steenbergen – E. Garcia – Erwin Kuipers – Sascha van Looy – Liesbeth Olijhoek – C. te Kolste – Myriam Bosma met Monique en Jacqueline (Opbrengst rommelmarkt. Ook iets voor jou te doen?) – S. van Leeuwen – Anneke Roodbol (2 x sterilisatievouchers) – Y. van der Velde – Mieke Lambrecht-Libbrecht – D. Mersman – Ria Alonso – R. Schenkhuizen – H. ter Harmsel (T.n.g.a. Henrike) – M.M.J. van Lith – Rosa Claus – J.W.K. van Alphen en E. van Weijen – Greetje Miedema – Regina Haitsma – Ina Verwey – M.B. Dabrowska – R. van ‘t Woudt – Oubelkas Communications (Sponsoring n.a.v. zijn e-book verkoop ‘400 Brieven van mijn Moeder’ via www.oubelkas.nl) – M.A. Boenders – C. Yemni – Yvonne Bierman (Bonnie) – E.A.M. van der Vaart – N.A.S. Janssen – B.D. de Hoog – Marjan Kuiper – Bep de Boer – Chris Breedveld – B.G.U. Diekstra – M.G.J. Cuijpers – I.E.J. de Jongh-van Beek – Sascha van Looy – Maria Smits – Liesbeth Olyhoek – J.C.M.L. Kostons – Wandelproject van Katja Slobben en Sanne Jordaens – Margreeth – E. Versluis – Saskia Oskam – M. van Os – E. Garcia – J. Kastelein – L. Rikhye – Jenny Beens – Mirjam Noordam – J.A. Paauwe – M. Smits en C. de Goede – J. Blonk – H.J. Schouten – Arend Quist – A.L. van Beek – Trees Roelofs – J. en E.E.A. Kooijman – S. Wagenaar – M.I.M. Groosjohan – P.L. Yeung – A. en A. Rietveld-den Toom – P.L. Yeung – E. Garcia – Gezonde Mooie Tanden – Erven A. Stoel-Margadant – B.J.E. Sieben

6 reacties

 1. Dank je wel, Katrien voor je attente en mooie reactie!
  Ik ben het helemaal met je eens dat het uiteindelijke de dierenvrienden in die moeizame landen zijn, die het echte werk voor de dieren doen.
  Jij en de andere donateurs kunnen samen met ons hen proberen te helpen met het ondersteunen door donaties te geven.
  Door onze grondige check, weten wij zeker dat iedere euro heel goed gebruikt gaat worden voor dieren die het echt heel hard nodig hebben.
  Nogmaals dank en met diervriendelijke groeten,
  Hanno Berger

 2. This is *such* a fantastic response and will make an incredible difference to the lives of so, so many dogs! SAPA Zenica is an amazing, dedicated group, the horrors they have to face every day are unthinkable. Without people like you they just couldn’t go on. Just knowing there are people in the world who care will make an immeasurable difference to their morale.

  • Hello Sandra,
   I am proud we have a website as a platform where so many fine animalfriends are donating for stray-animals in big trouble.
   You are our eyes and ears for many projects in Eastern Europe like SAPA Zeneca. Your knowledge and honest comments are very welcome and are important for us to take the right choices and decisions.
   I am convinced with this amount of nearly 3,000 euros a lot of pain and sadness will be prevented for many poor animals.
   Thanks Sandra!
   Regards, Hanno.

 3. One of the main SAPA Zenica rescuers, the heart and soul of the group, was rushed to hospital this week – otherwise she would be here to thank all of you for your amazing, generosity. I am sure news of the success of the fundraiser will have cheered her, some light for her in a very difficult time. Thank you all again, so so much.

  • Hello dear Sandra,
   Sorry to hear this! Please give her our best and sincere wishes to get better soonest.
   Let our donation for her excellent work be the most lovely bunch of flowers…
   We will keep our fingers crossed she will leave the hospital as soon as possible.
   Warm regards,
   Ria and Hanno & team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *