Hulpactie nr. 93 | Dalida helpen in Bosnie


Dalida zorgt in Bosnië voor meer dan 100 mishandelde dieren!

Een jonge vrouw die zich met heel haar hart voor dieren inzet in het wrede en corrupte Bosnië. Dan kun je er zeker van zijn dat je leven een aanéénschakeling van zorgen, verdriet en angst is. Maar zij blijft doorgaan, al vanaf haar 14e jaar....

We weten niet of de oorlog in voormalig Joegoslavië de oorzaak is maar de mensen zijn er beslist niet mens- of diervriendelijker van geworden.

Dalida Kozlic is haar naam en toen ze 14 jaar oud was werd er een hond voor haar ogen neergeschoten.

Het arme dier kermde en de geschrokken Dalida werd ook nog met een geweer bedreigd toen ze het dier wilde helpen.

Dat gehuil van die hond klinkt nog steeds in haar oren en toen stond haar besluit vast. Voor zulk onrecht moest ze gewoon gaan vechten.

En niet zomaar zoals de meeste dierenhelpers doen, maar met een gedegen achtergrond. Ze deed heel erg haar best op school en werd uiteindelijk advocaat!

Haar bedoeling is om legaal het onrecht en de corruptie in haar land te bestrijden.

Vooral het onrecht naar zwerfdieren. Maar de ‘tegenpartij’ vecht helaas met ongeoorloofde middelen. Bedreigingen en chantage.

De corrupte ambtenaren en hondenvangers geven hun lucratieve neveninkomsten niet zomaar op…

Behalve met haar pen en mond, helpt Dalida samen met haar ouders in en rondom hun huis veel mishandelde zwerfdieren.

Momenteel al meer dan 100 geredde honden en katten. Die dieren zijn gered van een afschuwelijk lot.

Nadat een dier gered en opgevangen is, is er heel veel werk te doen: wonden verzorgen, bijvoeren, vaccineren, steriliseren….

En dan proberen om het dier op Facebook te zetten, om te kijken of er een goede adoptant voor te vinden is.

Dalida heeft weer een gewonde hond geredt.

Gelukkig dat deze dieren bij Dalida in veiligheid zijn.

Ook de vader van Dalida verzorgt iedere dag vele dieren…

Dalida zal haar hele leven voor dieren blijven opkomen.

Dalida en haar vader met een zojuist geredde hond.

Dalida werkt heel de dag tegen een mager loontje. Door haar strijd vóór de dieren en tégen de corruptie krijgt ze nauwelijks de kans om aan werk te komen. Ze wordt aan alle kanten tegengewerkt en geboycot.

Toch blijft Dalida op het rechte pad. Want één foutje zouden haar tegenstanders onmiddellijk tegen haar gebruiken.

Heel vaak staan de zogenaamde inspecteurs van de gemeente onverwacht op de stoep om te zien of ze de familie op de kleinste onregelmatigheid kunnen betrappen.

Vorig jaar werd haar vader geprovoceerd door in zijn aanwezigheid een van hun honden neer te schieten. Gelukkig verbeet hij zijn woede en haalde diep adem, waardoor het niet tot een handgemeen of arrestatie leidde.

Maar intussen heeft deze man wel problemen met zijn hart door de dagelijkse stress. Geweldig dat de ouders zó achter hun dochter blijven staan. Want het is niet de eerste keer dat ze getreiterd worden en het zal ook niet de laatste keer zijn.

Ongeveer 50 honden en 10 katten worden door de ouders van Dalida verzorgd in hun zelfgebouwde, maar veel te kleine asiel.

Helaas moeten de andere geredde dieren in een betaald pension afwachten tot er een dier wordt geadopteerd. Pension is een te mooi woord voor een eenvoudige opvang, niet veel beter dan in een gemeentekennel. Maar in ieder geval veilig. 

Een gewonde hond krijgt eerste hulp…

Met veel liefde en geduld heeft Dalida deze pup weten te verbinden…

Weer een kratje vol pups langs de snelweg gevonden…

Om kosten te besparen koopt de vader zelf voer en brengt het rond naar de diverse adressen. Daarnaast brengt en haalt hij ook de dieren naar de dierenarts.Ook Dalida moet na haar werkdag nog alle pensions langs om de honden te bezoeken en te controleren.

Adoptanten zoeken, Facebook en administratie bijhouden en proberen, hoe dan ook, iets van inkomsten binnen te halen.

Maar voldoende zal het nooit zijn. De dierenartsrekeningen zullen altijd hoger zijn dan de donaties.

Daarnaast wordt ze regelmatig gebeld, dat er ergens weer een gewond dier langs de kant van de weg ligt.

Dan moet ze vaak vele kilometers rijden, soms zelfs ’s nachts.

Elke dag leeft de familie in angst en spanning. Om de nooit aflatende stroom nieuwe slachtoffertjes. Om de financiële problemen. Om de pesterijen. Maar ze geven niet op.

Zij zijn de ‘Voice of the Voiceless’, de stem van de vele kleine levende wezens die in stilte lijden. Want hun leed is onvoorstelbaar.

Behalve honger, dorst, kou, pijn en ziekte hebben ze ook te maken met de onverschilligheid van de bevolking, de wreedheden van hondenvangers en niet te vergeten het grote aantal hondenhaters die meestal straffeloos hun sadisme kunnen botvieren. 

 

Een sadist heeft dit dier weten te verwonden…

In de kleine opvang achter hun huis is het voedertijd.

Het is bewonderenswaardig hoe Dalida en haar ouders ondanks alles blijven strijden voor die vele arme dieren in Bosnië. Wij hebben diep respect voor deze dappere mensen. Hun liefde voor dieren kent geen grenzen en wint het iedere dag opnieuw van de wanhoop en het verdriet.

Laten wij met ons allen met deze hulpactie Dalida en haar ouders laten weten dat ze er niet langer alleen voor staan! Dat wij in Nederland en België met hen meeleven en het juist wel waarderen, wat zij iedere dag voor de dieren willen doen. Wij weten zeker dat behalve mooie donaties ook ons aller morele steun heel belangrijk voor hen zal zijn!

Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Hulpactie 93’

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Streefbedrag: 2.000 euro – Stand per 20 augustus: 615 euro

Laatste nieuws en dank-je-wel

19 aug. – Door de extra hulpactie voor de brand, publiceerden wij dit Hulpproject-van-de-Maand augustus een week later dan normaal. En toch kwamen en al snel veel donaties hierop binnen. Echt geweldig fijn, lieve mensen! Velen zullen het dan ook met ons eens zijn, dat ook dit weer een heel speciaal en mooi project is, dat inderdaad veel steun en donaties verdient. Als je al op 14-jarige leeftijd als meisje zeker weet dat je je hele leven je zo gaat inzetten, als Dalida inderdaad als advocate is gaan doen, verdien je een heel groot compliment en hulp van andere andere dierenvrienden. In dit geval vanuit Nederland en België. Ga zo door met doneren alsjeblieft….

DANK-JE-WEL:

www.petduka.nl (zie advertentie van deze specialist voor middelen tegen vlooien, teken, enz. onderaan iedere pagina op onze website) – M. Roedig – Maria Baeyens – Eveline Dierikx – Dobey Amsterdam – J. Osinga – D. Korthagen en M. Zupancic – M. Agterberg (omdat zij zo blij zijn met hun adioptiepoes Caty) – Lydia van Kapel – Rentia van der Vaart – Sonja van Hardeveld – M.G. Adriaanse – A. Vyerlye – Anneke Roodbol (speciaal t.b.v. sterilisaties) – S. van Leeuwen – D. Mersman – Ria Alonso – H. ter Harmsel (t.n.g.a. Henrike die zoveel van dieren hield) – B.G.W. Gerritsen + J.J. Hille Ris Lambers – Jan van Alphen en E. van Weijen – C.F.M. Siebenheller – Chris Breedveld – H.E. Overklift – Rosa Claus – G.J. Aikens – H.I. Bimbergen – Jumbo Supermarkt in Lochem – S. Ahaddach – C. Yemni – N.A.S. Jansen – M.M.J. van Lith – Mary Camps – G.P.M. Offermans -Rentia van der Vaart – W.C.J. Kuijpers – M. Smits en C. de Goede – Saskia van Baal – T.S.C. Roelofs – A.L. van Beek – J. Kooijman – G.C.B. Kruuk – W. van Veen – A. van den Acker


5 reacties

 1. Fantastisch wat jullie doen, ik heb diepe bewondering voor jullie, ondanks alle druk en dreiging toch doorzetten, is er een facebookpagina die we kunnen liken en delen ? dan kan ik die ook delen op mijn pagina. ik hoop dat er veel binnenkomt, ik maak wat over , natuurlijk.
  Lisette

  • Dank je wel, Lisette, voor je mooie woorden! Maar wij vinden het juist een grote eer dat wij dit werk samen met jullie mogen en kunnen doen.
   Uiteindelijk leven wij gezamenlijk met de dieren op één aarde. Als er dan ergens – in dit geval in Bosnië – een vrouw samen met haar familie geweldig goed bezig is om veel gewonde en mishandelde dieren te helpen, willen wij heel graag voor hen wat gaan organiseren. Heel fijn dat jij dit samen met andere dierenvrienden weet op te pakken en verder verspreidt en zelfs ook voor wil doneren.
   Samen voor de dieren-in-nood, ze hebben ons keihard nodig!

 2. Ik heb zoveel respect voor deze mensen die zoveel goeds voor de dieren doen in zulke moeilijke omstandigheden. Als ik dit verhaal lees draait mijn maag om en hoop dat er heel veel geld binnen komt om deze mensen en dieren te steunen. Mijn donatie krijgen ze.

  THE LOVE FOR ALL LIVING CREATURES IS THE MOST NOBLE ATTRIBUTE OF MAN- CHARLES DARWIN

  • Mooi citaat, Saskia!
   Ja, wij, samen met jullie die ons willen ondersteunen zijn uiteindelijk afhankelijk van dergelijke geweldige dierenvrienden, die tegen alle stromingen in, toch dieren-in-nood willen blijven helpen.
   Respect voor deze jonge vrouw, die ook andere keuzes had kunnen maken in haar leven….
   Bedankt voor je steun, Saskia!
   Groeten, Hanno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *