Klein Project 24 – Tanya helpt zwerfkatten


Vele honderden zwerfkatten kunnen alleen op Tanya rekenen! Mag zij op jou rekenen?

In Bosnië zwerven enorm veel katten op straat en deze arme diertjes moeten in de meest vreselijke omstandigheden zien te overleven. Vooral in de regio Zenica is de populatie zwerfkatten erg groot en deze dieren worden veelal aan hun lot overgelaten. Zo is er in heel Zenica niet één pension of asiel voor katten te vinden.

Een al wat oudere dove vrouw, Tanya Fennell, heeft jaren geleden besloten om haar ogen niet te sluiten voor al dit dierenleed, maar er juist iets tegen te gaan doen! Zij leefde samen met haar man in Engeland, maar na zijn pensioen besloten ze om zich helemaal te gaan inzetten om iets aan het hartverscheurende leed te gaan doen van de vele zwerfdieren in Bosnië.

Zij begon in eerste instantie samen met haar man met groot enthousiasme te werken om zoveel mogelijk de meest zwakke en vaak ook gewonde zwerfkatten de helpende hand te bieden. Dag en nacht waren zij druk in de weer om de honderden dieren in diverse kolonies in de gaten te houden en waar nodig de katten te helpen met goede verzorging en soms met het brengen naar een dierenarts.

Helaas overleed plotseling haar man en stond zij er helemaal alleen voor. Aangezien Tanya zelf geen rijbewijs heeft was dit een extra probleem, want Mike was altijd degene die een uur heen en een uur terugreed naar de dierenarts in Sarajevo.
 

Tanya met haar dierenarts.
De dieren zijn verzwakt geraakt door een zeer strenge winter.
Om enige beschutting te hebben maar ook veiligheid tegen dierenhaters, weten zwerfkatten mooie plekken te vinden om zich te kunnen verstoppen.
Een nog warme motorkap is heel welkom in een koude winter....
Zo raapt Tanya de katjes van de straat. Soms zijn ze niet eens meer in staat op zelfstandig te lopen. Zo'n dier heeft een lange verzorging nodig.

Tanya was met name diep onder de indruk van de vele uitgehongerde zwangere poezen en de vele moedertjes, die zich met hun kleine kwetsbare kittens op de meest nare kille plekken verborgen moesten houden.  Het was voor haar duidelijk dat de populatie zwerfkatten volkomen uit de hand was gelopen en zij besloot dan ook om een sterilisatie- en castratieproject op te zetten, in de hoop dat er dan in de toekomst ooit minder dierenleed zou zijn in de straten van deze Bosnische regio.
 
Maar vanwege geldgebrek en hoge dierenartskosten kwam dit project minder snel van de grond dan ze had gehoopt. Gelukkig ontmoette zij 3 jaar later een hele bijzondere dierenarts: dr. Gladan. Een bescheiden en integere man, met een onvoorstelbaar groot dierenhart en met dezelfde missie als Tanya.

Samen vormen zij nu al 12 jaar een heel hecht team en zetten zij zich onvermoeibaar in om de levensomstandigheden van de zwerfkatten in Bosnië te gaan verbeteren. Gladan heeft inmiddels al meer dan 350 katten kunnen steriliseren, maar helaas staan er iedere dag weer nieuwe zwervertjes voor de deur, dus de missie is nog lang niet volbracht. Veel van deze arme dieren blijken mishandeld te zijn, ernstig uitgehongerd en volkomen uitgeput. 
 
Tanya vangt de zwakste dieren liefdevol op in haar kleine appartementje zonder tuin. 20 stuks zijn eerder regel dan uitzondering. Zij knapt ze zoveel mogelijk op, voert hen bij want dat is vrijwel altijd broodnodig en geeft hen de geborgenheid die ze nog nooit eerder in hun leven hebben gevoeld. Tanya is absoluut de beschermengel van heel veel zwerfkatten in nood. 

In een dieronvriendelijk land als Bosnië getuigt het van heel veel moed als je voor dieren en zeker voor zwerfdieren durft op te komen en Tanya Fennell is dan ook een heel dappere vrouw, met een groot hart voor dieren-in-nood.

Wij hebben diep respect voor haar, zij strijdt immers al 15 jaar voor het welzijn van de zwerfdieren in Bosnië en het is duidelijk dat ze deze strijd NOOIT zal opgeven.

Laten wij haar gaan helpen, laten wij de vele zwervertjes in Bosnië de kans bieden op eindelijk een wat beter leven. Ze verdienen het heel erg! Mogen wij weer op je rekenen met een fijne donatie? Alvast ontzettend bedankt, namens Tanya en vooral namens al die kleine diertjes.

En weer beviel er een zwangere moederpoes bij Tanya thuis. Weer vele hongerige bekjes erbij....
Kijkt zo'n mager katje nou eens liggen. Wat zou Tanya haar graag eens heerlijke voedzame brokjes willen gaan geven....

Doneer daarom ajb vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening.

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Kleine actie 24' en wij zorgen dat jouw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Laatste nieuws

23 mei - Wat is dit toch een mooie zwerfkattenproject! Deze vrouw is helemaal enthousiast over de hulp die jullie en wij samen haar nu gaan geven. Eindelijk ontmoet ze andere dierenvrienden (op afstand) die met haar meeleven en haar willen helpen met dit enorm zware werk, waarin ze zo vaak en zoveel tegenslag te verwerken krijgt. Maar ze gaat altijd door. Jullie zijn daarvoor heel belangrijk. Dank jullie wel! 

7 mei - Het begin is er weer! Ook dit is een heel mooi project, waarvan wij echt hopen dat het een prachtig resultaat zal opleveren. Een moeilijk land, maar ook daar zijn er weer engelen te vinden die dieren tegen alle stroming in, toch willen helpen!

Actuele stand en dank-je-wel

Actuele stand van de donaties per 23 mei: 755 euro

Dank-je-wel:

Marijke van Driel - Yvonne van de Velde - E. Garcia - Ina Verweij-Bosgraaf - Plus Supermarkt Poortugaal - Kjen Hondenvoer Poortugaal - Myriam Bosma met Monique en Jacqueline (Opbrengst rommelmarkt. Ook iets voor jou te doen?) - M. Klopstra - M.M.J. van Lith - M.A. Boenders - E.A.M. van der Vaart - Marjan Kuiper - Bep de Boer - Chris Breedveld - Mieke Lambrecht - Maria Smits - Ellen Schaddelee - A. van Baal


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *