Klein project 23 | Dringend hulp nodig in Macedonië

Beste dierenvrienden,

Namens Olgica willen wij iedereen die heeft bijgedragen aan dit hulpproject heel erg bedanken!

Ook dank aan Stichting Dierennood die dit mogelijk gemaakt hebben. Wat een fantastisch bedrag is er opgehaald!

Nu kan er een begin worden gemaakt met het sterilisatie/castratie project en wat broodnodige renovatie werkzaamheden aan de shelter worden verricht.

Echt geweldig, want zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. Nogmaals veel dank!

Met vriendelijke groeten,
Manuella de Jong en Ingrid v. Herpen
(Vrijwilligers die Olgica ondersteunen)

Dringend hulp nodig voor Olgica die 74 honden en 26 katten opvangt in Macedonië.

Zo beginnen vaak de aanvragen voor nieuwe projecten. Mensen die er zelf mee bezig zijn, zelf al veel geïnvesteerd hebben. Het met eigen ogen gezien hebben. En de ander zo graag méér zouden gunnen.

En natuurlijk gaan wij ernaar kijken. Wij hebben het project en de desbetreffende vrouw goed op Google gecheckt en onze conclusie is, dat dit een goed en betrouwbaar project is. Daarom brengen wij het graag nu ook onder jullie aandacht. Het gaat om de fantastische dierenvriend Olgica Ristovska.

Zij is een trotse 53-jarige hardwerkende vrouw met een hart van goud. 14 jaar geleden is ze al begonnen met de opvang van honden en katten. Ondanks haar eigen shelter heeft ze ook altijd klaar gestaan om anderen te helpen met hun dieren.

Ze geeft haar laatste cent nog weg maar durft voor zichzelf bijna geen hulp te vragen. Hoewel dat hard nodig is. Zorgen voor zulke aantallen honden en katten is zwaar. Zeker in Macedonië. Helemaal als de financiële middelen niet toereikend zijn.

Haar man heeft een eenmanszaak. Er moet heel hard gewerkt worden voor weinig. Maar Olgica kan het niet laten om de dieren te helpen waar ze kan. Het merendeel leefde op straat. Sommige dieren zijn daar gedumpt, anderen zijn geboren straathonden. Mensen hangen pups in een tasje aan haar poort of gooien hun dier er gewoon overheen. Sommige honden zijn gered uit het dodingsstation in Skopje. Hoe dan ook, allemaal hebben ze een triest verleden

De dieren zijn bij haar veilig voor de hondenvangers, voor het drukke verkeer en er is bij haar altijd fris water. Maar er is geen geld voor brokken of gezond voer.

Ze voert ze hoofdzakelijk oud brood wat ze gratis krijgt en mengt dit met vet omdat het merendeel graatmager is.

Veel honden hebben huidproblemen doordat dit schamele menu hen natuurlijk niet de noodzakelijke voedingsstoffen geeft.
 
Het mager zijn kan ook door de hoeveelheid wormen komen. Want er is uiteraard ook geen geld om ze te behandelen tegen wormen en vlooien.

Nu heeft ze sinds kort het geluk dat ze zo nu en dan slachtafval mag ophalen.

Dan kookt ze het vlees van de botten af en voert dit aan de honden. Maar ze heeft geen vriezer dus moet alles ineens opvoeren.

Vooral met de temperaturen die er ‘s zomers zijn. Een vriezer zou ideaal zijn om het slachtafval in te vriezen zodat het over meerdere dagen verdeeld kan worden.

Door haar jarenlange ervaring kan ze gelukkig zieke dieren regelmatig zelf opknappen. Maar met echt zieke dieren moet ze naar de dierenarts.

Zo is er bijvoorbeeld Mimo. Zijn ene voorpoot was geamputeerd en nu is zijn andere voorpoot gebroken. Hij was gered door een dierenorganisatie. Ze vroegen of ze hem bij Olgica onder mochten brengen. Ze zouden zijn voer betalen en iets regelen van een operatie voor zijn poot of iets van een spalk. Ze heeft de hond opgenomen maar tot nu toe niets meer vernomen. En ook geen enkele bijdrage voor de behandeling van Mimo. Olgica voerde hem maar had ook geen geld voor de verdere behandeling. Hij is nog steeds bij Olgica maar is goed aangesterkt. Zijn angst voor haar heeft hij overwonnen maar van anderen moet hij niets hebben. Hij is nog steeds invalide maar de gebroken poot is vastgegroeid en inmiddels gebruikt hij die om op zijn manier te ´lopen´. Met de sneeuw bleef hij in zijn hok maar nu komt hij weer naar buiten en mengt zich tussen de anderen honden.

Dan zijn er wederom de gebreken aan de hokken. Deze bieden bescherming voor de regen maar zijn niet afdoende geïsoleerd voor de winter. Veel honden waren onderkoeld. Tevens moet er omheining komen. In een roedel van 76 honden zijn er uiteraard altijd honden die niet goed met elkaar overweg kunnen.

Ook de oude honden, pups, zwakke en bange honden moeten apart gezet worden. Nu leeft er een groepje bij haar keuken onder een afdak. In de zomer prima maar dat kan ‘s winters echt niet. Er is nog een stukje grond over waar ze kunnen verblijven. Maar daar moet eerst een hekwerk omheen en uiteraard goede hokken op gezet worden. Ook daar is geld voor nodig. Alsof ze het nog niet druk genoeg heeft met haar eigen honden gaat ze ook nog iedere dag de zwerfhonden in de omgeving voeren. Een gedeelte daarvan is zichtbaar niet gezond.

Gelukkig hebben de Nederlandse meiden heel hard gewerkt voor ze bij ons aan de beurt waren. Zo kregen ze het voor elkaar dat een deel van de dieren een sponsor heeft voor 5 euro per maand. Daarmee kan er al flink wat voer van gekocht worden.

Voor de rest is Olgica nog volledig afhankelijk van donaties om de dierenartskosten, medicijnen, rennovatie van de shelter te bekostigen. Zo moet er eigenlijk een grote schuur komen waar ’s winters een kachel in kan branden en vooral starten met een sterilisatie/castratie project. Want daar is nooit eerder geld voor geweest. Het gaat om 34 teven en 11 reuen….

Eind april gaan Manuella en Ingrid weer naar Olgica toe. Natuurlijk op eigen kosten. Al hun spaargeld besteden zij eraan. Zij hebben Olgica nog niet verteld dat zij een verzoekje hebben ingediend. Wij willen haar geen valse hoop geven. Maar wat zou het fantastisch zijn, als de 2 meiden Olgica tijdens hun bezoek het goede nieuws kunnen brengen dat er een mooi bedrag dan al bij elkaar is gedoneerd door jullie!

Ook voor dit hulpproject geldt weer onze belofte dat iedere euro van alle donaties alleen hieraan besteed zal worden. 

 

Doneer daarom ajb vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Kleine actie 23' en wij zorgen dat jouw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Laatste nieuws:

Stand per 2 september: € 1.500

2 september - Het streefbedrag is behaald! Dank jullie wel! Maar nieuwe donaties blijven natuurlijk nog steeds welkom. Wij maken het graag weer over! 23 mei - Heel fijn dat deze hulpactie zo'n prachtig resultaat gaat opleveren. Olgica in het verre en moeizame Macedonië is jullie voor eeuwig heel dankbaar! Zullen we de 1.500 euro proberen te halen?

29 apr. - Super, lieve mensen! Ook voor dit heel nuttige hulpproject hebben jullie mooie donaties over. Ook hiervoor komen alle gelden heel goed terecht! Jullie mogen nog even door gaan! Dank-je-wel!

17 apr. - Wij realiseren ons heel goed, lieve dierenvrienden, dat wij steeds maar weer een beroep op jullie doen, voor wéér een hulpactie. Groot of klein... Houdt het dan nooit op? Je begrijpt het zelf al, dat antwoord is helaas, dat er inderdaad nooit een eind zal komen aan de grote aantallen verzoeken om hulp voor dieren-in-bittere-nood. Echt, we zijn erg streng en veel van deze aanvragen komen niet door de strenge selectie van onze onvolprezen Ria. Maar dat houdt dan ook in, dat als een actie dan hier wel gepubliceerd wordt, dit dan ook zeer door ons aanbevolen wordt. Zoals deze geweldige vrouw Olgica, die werkelijk alles doet om zwerfdieren in haar omgeving te helpen: noodhulp, sterilisaties èn voorlichting aan kinderen over respect voor dieren. Oh, wat verdient zij jullie grote steun!

Dank-je-wel:

Leonie Krab -S.J.E. Sieben – Erwin Kuipers – P.J. Kruizinga – Marjan Kuiper – M.M.J. van Lith – A.W.J. Rothergatter – Chris Breedveld – V.T.L. Vijn – E. Garcia – van Kranenburg – Z.T. de Haan – Rentia v.d. Geest – Ciska Kloppers – Gaby T. – N. en E. Verhoeven – S. Wagenaar – Myriam, Jacqueline en Monique (opbrengst rommelmarkt) – A.A. Foppen – E. Grosdanis – E.B. de Vos – Ruby Manuel – Plus Supermarkt Poortugaal – Kjen Hondenvoer Poortugaal – Annemiek Wienke – Bep de Boer – A. van Baal – E. Garcia – P.L. en M.Y. de la Ruelle – B.J.E. Sieben – E. Garcia

4 reacties

  1. We willen iedereen die heeft bijgedragen heel erg bedanken voor de steun. Ook dank aan Stichting Dierennood die dit mogelijk gemaakt hebben. Wat een fantastisch bedrag is er opgehaald !! Nu kan er een begin worden gemaakt met het sterilisatie/castratie project en wat broodnodige renovatie werkzaamheden aan de shelter worden verricht.
    Echt geweldig want zonder jullie was dit niet mogelijk. Nogmaals dank.

    • Dit is weer een prachtig voorbeeld wat wij als dierenvrienden in Nederland en België voor zwerfdieren in andere landen – zoals hier in Macedonië – kunnen doen! Met medewerking van geweldige dierenhelpers, die vaak helemaal afhankelijk zijn van donaties uit andere landen. Goed werk weer met ons allen!

  2. Waar verblijft deze mevrouw ? Wij komen af en toe im Macedonië ( ohrid ) en zouden deze mevrouw graag willen ontmoeten als zij daar in de buurt woont ..

    Alvast bedankt !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *