Klein project 32 – Teresa redt op haar 83e nog vele honden

Teresa is 83 jaar maar redt nog veel honden op Sardinië

Veel pijn en verdriet

Gelukkig worden er in veel landen zwerfdieren geholpen door lieve oudere dames.

Vrouwen zoals Teresa Fernandez die in haar lange leven zoveel pijn en verdriet is aangedaan dat ze zich letterlijk uit het sociale leven terugtrok.

En zich helemaal richt op het helpen van zwerfdieren in grote nood.

Teresa 83 jaar

In een oude varkensstal

Zij woont in Algero op het Italiaanse eiland Sardinië en leidt een zeer zwaar leven met veel zorgen en heeft veel moeite om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Met haar dieren woont ze in de ‘middle of nowhere’, in een oude verbouwde varkensstal aan een zandpad.

Nu, na 30 jaar met grote toewijding meer dan 220 honden en 50 katten te hebben verzorgd, heeft ze nu nog ‘slechts’ 29 honden en 20 katten.

Teresa 83 jaar

Want Teresa is inmiddels 83 jaar en moet leven van een pensioentje van 260 euro.

Er zijn heel weinig stichtingen of dierenhelpers actief in Italië.

De Nederlandse Mieke Gusinu die vroeger stichting Niemandshonden heeft gerund, kent haar al vele jaren en is haar in april weer gaan bezoeken.

 Honden in keuken
Binnenplaats met honden

Redden van een afschuwelijke dood

Het was al enkele jaren geleden dat Mieke daar was geweest en ze schrok hoe de toestand achteruit is gegaan.

Krakkemikkige hokken, oude bedespiralen als hek, veel roest en oud ijzer.

Omdat er veel loslopende katten en honden in de wijde omgeving bij Teresa vreselijk worden mishandeld, heeft zij velen daarvan van een afschuwelijke dood kunnen redden door hen op te nemen binnen haar terrein.

Teresa met honden

Maar daar zitten ook niet-knuffelbare honden tussen, die door trauma’s niet meer te veranderen zijn.

Dus adopties zijn voor hen helaas geen optie. Gelukkig zijn ze nu in veiligheid en krijgen ze voer en water, maar kunnen nergens anders meer naar toe.

Teresa doet werkelijk alles voor haar dieren, maar eigenlijk is de taak voor haar te zwaar aan het worden. Het grootste deel van de dieren is oud en heeft extra verzorging en medicamenten nodig.

Ongewassen hond

Oud brood als voer

Iedere dag is voor haar weer een uitdaging om alle buikjes te vullen en als er niet genoeg donaties binnenkomen krijgen ze alleen maar een stuk oud brood.

Wij denken dat als iemand onze steun verdient, Teresa daar zeker voor in aanmerking komt.

Behalve dat zij met de donaties de opgevangen dieren kan voeren en verzorgen, ziet zij dan ook dat er fijne dierenvrienden zijn in Nederland en België die haar geweldig goede werk zeer waarderen!

 

Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Klein Project 32'

Of doneer via onderstaande knoppen:


 

Teresa met katjes

Streefbedrag: 1.250 euro - Stand per 18 febr.: 1.120 euro

18 febr.: Op verzoek van enkele donateurs, die zeer begaan zijn met Teresa, hebben wij het streefbedrag nog wat verhoogd, want ze heeft deze steun zo ontzettend hard nodig...

11 febr.: Ja, lieve dierenvrienden, het gaat lukken voor Teresa! We zijn er bijna. Nog even het laatste stukje naar het streefbedrag.

4 febr.: Gelukkig weer een mooi bedrag erbij van een trouwe donateur. 

28 jan.: Wat ontzettend fijn lieve mensen, dat jullie het geweldig goede werk van Teresa zo waarderen! Wij hebben het streefbedrag nog iets hoger gezet. Ze heeft het zo hard nodig...

21 jan.: Je zult er als oudere vrouw van ver in de 80 maar alleen voorstaan samen met zoveel dieren en zo weinig geld... Wij hebben veel bewondering voor deze ontzettende doorzetter! Zij verdient wat extra financiële steun heel erg!

7 jan.: Er kwamen weer een paar dierbare reacties èn donaties voor Teresa binnen. Dank allen!

31 dec. - Wat mooi, lieve mensen, dat er al meteen in de eerste week van dit Kleine Project zoveel dierenvrienden deze vrouw willen helpen. Veel dank en ga vooral zo door met veel donaties, want Teresa verdient het echt!

HARTELIJK BEDANKT:

Marius Morsink -M.M.J. van Lith - G.J.C.M. de Hoogh - Saskia Oskam - Saskia van Baal (2x) - Olga Kousbroek - Annet Poelstra - Ina Verweij-Bosgraaf - Myriam Bosma + Jacqueline en Monique (opbrengst verkoop 2e hands goederen) - Rentia van der Vaart - Ernst Romers - E.B. de Vos - M.H.A. Matthijssen - M.A. Boenders - Erven Stoel-Margadant - Ilse Vrancken - Chris Breedveld - Z.T. de Haan - Stichting Poor Animals - Yvonne Bierman (2x) - A.A. Foppen - C.M.L. Oskam-de Smit - Leonie Krab - Bep de Boer - Annalies Mudde - Katrien Leeman Veerle - Jolanda Bruines - Mirjam Kuiper

12 reacties

 1. Deze lieve oude vrouw verdient alle steun dus ik hoop dat er veel donaties binnen zullen komen. Heb zoveel respect voor al die mensen die zelf niks hebben en dat kleine beetje wat ze nog hebben delen met de dieren. Daar kunnen veel mensen nog veel van leren. Ik heb een enorm zwak voor oude dieren en ook oude mensen dus heb gedoneerd en hoop dat er straks een heel mooi bedrag voor haar zal zijn.

  • Ben het helemaal met je eens, Saskia!
   Wij weten uit eerste hand, dat deze vrouw zeker geen hoarder is, maar gewoon er alles aan wil doen, om zwerfdieren te beschermen tegen het brute geweld van veel zwerfdierenhaters in haar omgeving…

 2. Wat fijn dat er zoveel mensen meeleven en doneren voor Teresa! En ze heeft het nodig want de buizen van de waterleiding waren helemaal vergaan van ouderdom en sindsdien moest Teresa zich wassen met (ijs)koud water. Of het water in pannetjes opwarmen, in ieder geval had ze er een stevige verkoudheid aan over gehouden.
  En of dat nog niet genoeg pech was, bleek ook nog de boiler kapot te zijn gegaan, dus ja ze kan de centjes heel goed gebruiken om toch een eerste behoefte als water weer te kunnen krijgen en dan om zich te kunnen wassen met warm water!
  Teresa is heel blij en verwonderd dat er mensen in Nederland met haar meeleven en haar met donaties willen helpen…Op 17 februari as. ga ik 10 dagen naar Sardinië en in die tijd ga ik haar weer bezoeken. Daar kijk ik nu al naar uit en kan niet wachten om haar een dikke knuffel te geven voor alles wat ze opoffert om voor haar beschermelingen te kunnen zorgen en haar hiervoor te bedanken uit de grond van mijn hart! Natuurlijk zal ik er een verslag van uitbrengen met foto’s, zodat iedereen die een donatie gegeven heeft, kan zien dat het goed terechtkomt!!

  • Dank je, Mieke, voor je duidelijke uitleg hoe hard Mieke de donaties van ons actuele Kleine Project nodig heeft.

   Andersom willen wij jou bedanken voor je geweldige inzet om al vele jaren Teresa te ondersteunen en haar geweldig goede werk onder de aandacht te brengen van vele dierenvrienden.

   Teresa doet haar naam eer aan en voor de zwerfdieren in haar omgeving is zij inderdaad: Mother Teresa!

 3. Het is voor mij triest om te lezen dat er voor deze oude dame maar 775, – euro is binnen gekomen. ze leeft van een pensioentje van 245, – euro in de maand en probeert toch voor de dieren hier nog eten van te kopen en ze naar de dierenarts te brengen. Vaak is er niet meer dan een stuk brood voor de dieren.
  Kom mensen help deze oude dame met wat meer donaties en laten wij zorgen dat ze wat minder zorgen heeft voor haar lievelingen. Ik ben u voor gegaan met 140, – euro, maar al doneert u kleine beetjes dan kan het toch een groot bedrag worden. Laat uw hart spreken en help met nog wat meer donaties.

  • Je hebt gelijk, Yvonne, deze vrouw is heel speciaal en verdient de steun van veel dierenvrienden.

   We laten dit hulpproject dan ook nog even staan en hopen de 1.000 euro te kunnen halen.

   Dank je voor je mooie woorden en je extra donatie voor Teresa en de vele honden die van haar afhankelijk zijn!

 4. Hanno, ik maak de 1000, – euro rond. Dat heb ik je toegezegd en dan kan het geld naar Teresa overgemaakt worden. Dus de 75, – euro ontvang je komende week op de rekening.

  Ik ben zo blij voor Teresa, eindelijk dan wat speelruimte voor haar prachtige werk en liefde voor dieren.

 5. Hoi Hanno,

  Ik heb 13 januari al geld voor dit project overgemaakt, maar zie mijn naam er niet bij staan. Is het niet binnen gekomen, of heb je het niet opgemerkt?

  • Goedemorgen Marjan,
   Dank voor je bericht.
   Ik heb het even nagekeken en je hebt helemaal gelijk!
   Jouw mooie bijdrage was samengevoegd met je andere donatie naar het Hulpproject 99.
   Zojuist heb ik dit gecorrigeerd en is het weer naar Teresa doorgeschoven…
   Sorry en goed opgemerkt!
   Groeten, Hanno

 6. Nog even een reactie van mij. Inmiddels ben ik op Sardinië en het bezoek aan Teresa is gepland voor a.s. zondag 25 februari en ik kan bijna niet wachten om haar te vertellen van de donatie’s die voor haar gegeven worden. Naast de zorg om voer en medicijnen voor de dieren, is er nog steeds het probleem met de waterleiding die kapot is en ook de boiler het niet meer doet! Elke dag ook nog water halen en om zich te wassen gaat ze het water eerst verwarmen in pannetjes!! Maar er gaat aan gewerkt worden zodra de regen ophoudt. Ook hier is er een rare winter dit jaar met heel veel regen!
  In de tussentijd ga ik hier in de buurt maar snel een paar zwerfkaters vangen en laten castreren om erger te voorkomen, want ook dit jaar is de hel al weer begonnen voor heel veel kittens en puppys die met grote aantallen gedumpt en gevonden worden.
  Zodra ik bij Teresa geweest ben, volgen de foto’s.
  Hartelijke groet van Mieke

  • Hallo Mieke,
   Kijk dat vinden wij zó mooi, dat er iemand is die wij al lang kennen een bezoek brengt aan een hulpproject om goed te kunnen bekijken wat de actuele situatie voor de dieren en voor de hulpverlener is.
   Je kan haar zelfs extra verrassen, want wij hebben het streefbedrag nog wat verhoogd en hebben – op veler verzoek – besloten om nog even door te gaan met dit hulpproject.
   Zij staat daarom ook in de gisteren verstuurde nieuwsbrief naar al onze 7.000 abonnees. Want wij zijn het helemaal met je eens, dat deze geweldige vrouw nu eindelijk eens wat steun verdiend om haar levenswerk op haar respectabele leeftijd wat meer draaglijk te maken!
   Heel veel succes daar en wij willen je zeer nuttige sterilisaties graag ondersteunen met een extra bijdrage daarvoor van 250 euro. Hoeveel katers kun je daar extra voor laten castreren?
   Hartelijke groeten van Hanno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *