Verslag van onze 100ste hulpactie.
Asiel helpen in Dacha - Moldavië.

Dacha Juni 2018

Eerder dit jaar is er dankzij Stichting Dierennood en alle donateurs een geweldig mooi bedrag opgehaald voor Dierenasiel Datcha in Moldavië. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en weet ik van Ira, de onvermoeibare leidinggevende van Datcha, dat zij druk bezig zijn om hele mooie dingen te doen met het opgehaalde geld. Tijd dus voor een update.   

De voorlaatste keer dat ik bij Datcha was was rond de jaarwisseling. Ik was toen aangenaam verrast door alle veranderingen en verbeteren die er gemaakt waren sinds ik eerder voor Datcha had gewerkt. Meer ruimte voor de katten, een quarantaine ruimte voor zieke katten en een grote ren voor de honden waren de meest in het oog springende. Ik was dan ook erg benieuwd naar hoe het asiel er ditmaal uit zou zien.

dacha verslag photo 1

Deze toevoeging heeft men eerder dit jaar gedaan. Links een plek om stro droog te kunnen bewaren en rechts een afsluitbare ruimte waar afval kan worden opgeslagen zonder dat dit hordes ratten aantrekt.

Het eerste dat opviel deze keer was het aantal vrijwilligers dat in de weer was. Het asiel heeft altijd wel 1 of 2 (buitenlandse) vrijwilligers die, soms voor een aantal weken maar vaak ook langer, helpen. Ditmaal was er een uiteenlopend gezelschap uit onder andere Frankrijk, Canada en zelfs Nieuw-Zeeland druk in de weer om alle dieren goed te verzorgen. Samen met de vaste krachten en de werklui die bezig waren was het een drukke bedoeling van mensen die bezig waren met de dieren en het asiel. Het is goed om te zien dat mensen van zo ver het afgelegen Datcha weten te vinden en iets doen voor de dieren daar. Na even kort kennis gemaakt te hebben met de nieuwe gezichten kreeg ik van Aurelia, 1 van de Moldavische krachten, een rondleiding langs de meest recente toevoegingen en verbeteringen.

dacha verslag photo 2

Op een een whiteboard houden de vrijwilligers de dagelijkse voortgang bij.

1 van de voornaamste problemen waar Datcha mee kampte, en ten dele nog steeds mee kampt is een gebrek aan adequate opvangruimte voor de vele honden die zij noodgedwongen moet huisvesten (het zijn er ongeveer 300, naast nog 90 katten). Dit is soms door een simpel gebrek aan ruimte waardoor honden in ruimtes geplaatst worden die eigenlijk bedoeld zijn voor het personeel of opslag. Of omdat er niet de middelen zijn om meer te verwezenlijken dan slechts simpele hokken en rennen die bij neerslag snel onder water staan en/of weinig beschutting bieden bij slecht weer.

Mede dankzij onze fundraiser heeft Datcha voor veel honden betere hokken kunnen bouwen. Hokken die de dieren ook bij slecht weer beschutting bieden en die niet bij de eerste beste bui veranderen in één grote modderpoel.

dacha verslag photo 3

Het hout wordt voornamelijk gebuikt om al het eten voor de honden op koken.

Mede dankzij onze fundraiser heeft Datcha voor veel honden betere hokken kunnen bouwen. Hokken die de dieren ook bij slecht weer beschutting bieden en die niet bij de eerste beste bui veranderen in één grote modderpoel. De hokken hebben een betonnen ondergrond, zijn deels overdekt en bieden beschutting bij wind en kou. Ook zijn er drainage putten gegraven die bij hevige regenval het water afvoeren. Zeker geen overbodige luxe in een land waar het gedurende de lange warme zomers ook zo af en toe behoorlijk los kan gaan. Hieronder een aantal foto’s van de hokken (in aanbouw).

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe hokken. Het merendeel van het opgehaalde geld is daarmee besteed. Een klein deel is nog over en zal in de komende maanden gebruikt worden voor het opknappen van een aantal oude hokken, het creëren van betere beschutting bij een aantal al bestaande rennen en er zullen nog een aantal wijzigingen worden gedaan aan de kleine medische ruimte die Datcha tot haar beschikking heeft.

dacha verslag photo 4

1 van de rennen in de 'oude stijl'

Het geld van de fundraiser heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een betere opvang van de dieren bij Datcha. Ik kan ook oprecht zeggen dat het asiel er ten opzichte van een twee jaar geleden (toen ik er voor het eerst kwam) aanzienlijk op vooruit is gegaan. Toch is en blijft het een enorme opgave om in land als Moldavië iedere dag weer zorg te dragen voor de bijna 400 dieren die van het asiel afhankelijk zijn. Ik wil dan ook afsluiten met het nogmaals uiten van mijn grote dank naar de mensen die Datcha mogelijk maken. Iedereen de gedoneerd heeft, de vele vrijwilligers die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren en Ira, die 24 uur per dagen/7 dagen in de week een waanzinnige inzet levert voor de dieren!

dacha verslag photo 5

Dit is hoe het verblijf voor veel van de honden er tot voorkort uitzag. Dit ‘’hok’’ zal nog opgeknapt worden met het fundraiser geld.

dacha verslag photo 5

dacha verslag photo 5

dacha verslag photo 5

dacha verslag photo 5

dacha verslag photo 5