Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023 en Beleidsplan 2024/25

                
 
  

Inhoudsopgave

Pagina 3     -   Voorwoord van het Bestuur.
Pagina 5     -   Doel van de stichting.
Pagina 6     -   Hoofdlijnen van ons beleidsplan 2024/25.
Pagina 14   -   Bestuurders, adviseurs en vrijwilligers.
Pagina 15   -   Beloningsbeleid.
Pagina 16   -   Verslag van onze activiteiten in 2023.
Pagina 17   -   Financiën.
Pagina 19   -   Welke fondsenwervingsmethodes zijn er gebruikt?
Pagina 20   -   Wat is er bereikt in 2023 en wat zijn de verdere plannen?
Pagina 26   -   Tot slot.

 

 

Voorwoord

Na de vele problemen met name als gevolg van de corona periode is het goed om te constateren dat onze stichting daar goed doorheen is gekomen en nog steeds prachtige resultaten in de vorm van donaties mag boeken.

Helaas geldt dat niet voor de meeste dierenhelpers in andere landen, waar wij steeds meer al dan niet wanhopige hulpverzoeken van ontvangen.

Ofschoon het toerisme naar Zuid- en wellicht ook naar Oost-Europa weer vrijwel op het oude niveau van vóór-corona is, vormen de extreem verhoogde prijzen in al die landen het grote probleem waardoor zij meestal niet meer voldoende voer en medische zaken kunnen betalen.

Deze helpers kampen veelal met hoge schulden en weten niet meer hoe zij de dieren onder hun hoede, goed kunnen blijven verzorgen. Laat staan de hongerige zwerfdieren in hun omgeving, waar zij in het verleden vaak ook nog voer voor hebben uitgedeeld.

Vandaar dat wij dóór zijn gegaan met een speciaal ‘potje’ om extra voer voor deze zwerfdieren te kunnen blijven bekostigen. Dat is opgezet tijdens de coronatijd en daar is inmiddels al bijna 50.000 euro op binnengekomen.

Namens alle zwerfdieren die wij daarmee hebben kunnen helpen via fantastische dierenhelpers in vele landen: Zeer hartelijk bedankt!

Maar dat geldt natuurlijk ook voor alle andere donaties. Het totale bedrag van de  inkomsten in 2023 was 623.272 euro en dat betekende een vermindering van ten opzichte van 2022 van slechts 1%. Maar wel met de aantekening dat wij in 2022 een mooi legaat mochten ontvangen, terwijl dat in 2023 niet het geval was.

Opvallend is ook dat wij de overheadkosten nog verder hebben weten te verminderen en zijn in 2023 op het zeer lage percentage van slechts 3% uitgekomen. Een van de laagste van alle dierenstichtingen in ons land.

Hierdoor konden wij zelfs meer geld overmaken naar dierenhelpers dan in het jaar ervoor, ondanks dat onze inkomsten dus iets minder waren.

Ook positief is het feit dat het aantal bezoekers op onze website en met name op onze Facebook- en Instagram pagina’s ook in 2023 verder omhoog is gegaan.

Vooral op Facebook worden er vrijwel doorlopend nieuwe ad hoc activiteiten gepubliceerd om bijv. een dierenhelper ergens in een ver land te steunen, zonder dat er voor hem of haar een ‘echt’  hulpproject wordt opgezet.

In het afgelopen jaar hebben zich enkele wisselingen plaatsgevonden in ons bestuur, waarbij de voorzittershamer door Helga Gillé weer aan onze mede-oprichter Hanno Berger is teruggegeven.

Verder heeft onze webmaster Harold Lak die reeds meer dan 10 jaar op een meer dan voortreffelijke wijze onze websites bijhoudt, zich nu eindelijk ook bereid verklaard om in ons bestuur plaats te nemen.

Waardoor wij momenteel een bestuur hebben, dat louter bestaat uit leden die al meer dan 10 jaar bij onze stichting werkzaam zijn.

Onze stichting is thans dan ook stabieler en succesvoller dan ook en mede doordat zich onlangs ook weer enkele nieuwe vrijwilligers ons team versterkt hebben, zien wij als bestuur de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

Samen voor de zwerfdieren, zij hebben ons heel erg nodig!

Met dankbare groet,

Bestuur van Stichting Dierennood

Ineke Franssen – Harold Lak – Hanno Berger

  

Doel van de stichting

Stichting Dierennood werd in 2009 opgericht om (zwerf)dieren in hun eigen omgeving in diverse landen wereldwijd te kunnen helpen.

Onze doelen zijn enerzijds het mogelijk maken van daadwerkelijke hulp voor gewonde, hulpbehoevende en/of mishandelde dieren.

Maar anderzijds ook het verlenen van structurele hulp voor de langere termijn, met name sterilisatie- en educatieprojecten.

 
Nederland is vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden,
dus helpen wij dieren wereldwijd.

Hoofdlijnen beleidsplan Stichting Dierennood 2024/25

1. Dieren-in-nood hulp bieden

Doorlopend worden er hulpprojecten geselecteerd en/of samengesteld, waar wij donaties voor proberen te verkrijgen. Daarbij staat onze Hulpactie-van-de-Maand centraal in de berichtgeving op onze website www.dierennood.nl maar ook in onze social media platformen van Facebook, Instagram en Twitter.

Daarnaast hebben wij ook altijd twee zgn. Kleine Projecten op onze website staan, waarbij het om minder grote bedragen gaat. Daar is dan geen minimale of maximale tijdsduur aan verbonden. Dus als het streefbedrag (ca. 2.000 euro) behaald is, wordt dat project afgesloten en volgt er weer een nieuw Klein Project.

In onze maandelijkse nieuwsbrief, die naar ca. 27.000 dierenvrienden wordt verzonden, staat in ieder geval altijd de Hulpactie-van-de-Maand beschreven en soms ook een Klein Project.

Voor iedere aanvraag voor hulp uit het buitenland, wordt door ons altijd zeer serieus doorlopend aan research gedaan. Wij controleren een aangemeld project heel grondig op Google, of er geen negatieve ervaringen in het verleden mee waren en of de desbetreffende persoon of personen als betrouwbaar en als echt diervriendelijk bekend staan. Ook worden referenties nagetrokken.

  1. Het stimuleren van sterilisaties

    Het uitvoeren van sterilisatie-operaties is zonder enige twijfel het meest effectieve middel om de veel te grote aantallen zwerfdieren in vrijwel de gehele rest van de wereld structureel te doen verminderen. (Nederland is namelijk een van de zeer weinige landen zonder zwerfhonden)

Naast het bemiddelen van dierenartsen en studenten Diergeneeskunde dat door onze voorzitter Hanno Berger op particuliere basis wordt gedaan en dat verder hieronder besproken wordt bij punt 6, ondersteunt onze stichting ook regelmatig sterilisatie-projecten van andere stichtingen in diverse landen, waar wij graag in participeren.

Het gaat meestal om dierenartsen uit bijv. Finland, die naar een land als Roemenië afreizen (op eigen kosten) om daar dan in een asielkliniek tientallen honden en/of katten te gaan steriliseren. Maar wij hebben ook uitstekende contacten met enkele gespecialiseerde dierenklinieken, met name in Oost-Europa die met een extra financiële impuls door ons weer vele honderden extra sterilisaties kunnen uitvoeren.

Sterilisatie-operaties door 6 jaars studenten Diergeneeskunde in het buitenland is een win-win situatie: studenten doen meer praktische ervaring op en het asiel is blij met de extra operaties.

Soms ook in combinatie met de mogelijkheid die het asiel dan geeft aan lokale bewoners om bij hun eigen huisdieren deze operatie mogelijk te maken. Dit laatste is zeer belangrijk, omdat loslopende erfhonden en idem katten die bij hun eigenaar genoeg te eten krijgen, tot 10 keer zoveel voor nageslacht zorgen, dan pure zwerfdieren in dezelfde regio.

Deze laatsten zijn immers vrijwel de gehele dag bezig om hun eten en drinken te kunnen bemachtigen en hebben meestal niet veel energie meer voor amoureuze avonturen…

De meeste zwerfdieren zijn de hele dag bezig met eten te bemachtigen.

Ook melden zich steeds meer afgestudeerde dierenartsen om een of meerdere weken in een asiel of bij een dierenproject prachtig welzijnswerk voor dieren te willen doen.

  1. Het mogelijk maken van educatie op scholen over dierenwelzijn.

    Buitenlandse asielen worden door ons gestimuleerd om voorlichting te geven over dierenwelzijn. Veelal zijn het hierbij vrijwilligers die basisscholen bezoeken om met eenvoudige materialen, kinderen bewust te maken dat dieren respect en goede verzorging verdienen.

Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar hebben nog een natuurlijke liefde voor dieren. Als dit gestimuleerd en bevestigd wordt vormen zij wellicht een nieuwe generatie, die wèl respectvol met dieren omgaat. Zij doorbreken daarbij vaak een eeuwenoude traditie waarbij zwerfdieren mishandeld en misbruikt worden.

De plannen die wij al eerder hadden om dergelijke educatie bij kinderen mogelijk te maken, hebben wij uiteindelijk vorig jaar kunnen realiseren, door een prachtige bijdrage van stichting ABRI.

Deze stelde ons in staat om in een bepaald taalgebied zo’n 50 korte video’s te produceren in het land zelf met acteurs die die desbetreffende taal spraken. Wij hebben namelijk gemerkt dat nasynchronisatie van bijv. Nederlandse of Engelse taal in een andere taal niet goed werkt bij kinderen.

Die hebben dat snel door, waarna hun aandacht voor de video’s veel minder wordt omdat het niet als authentiek wordt ervaren.

Dit worden dierenvrienden voor het leven!
De wens die wij in ons vorige jaarverslag hebben aangegeven, namelijk om deze producties per land/taal te kunnen uitvoeren is inmiddels door de prachtige samenwerking met stichting ABRI concreet geworden.
Wij zijn daarvoor eerst begonnen met Portugal. Het aantal van meer dan 1,2 miljoen views vooral bij kinderen tussen 10 en 16 jaar is boven iedere verwachting en heeft geresulteerd dat er momenteel (april 2024) gewerkt wordt aan een productie in het volgende land en dat is het veel grotere Spanje.

Hiermee willen wij op een speelse manier (met steeds 2 presentatoren in hun eigen taal) de kinderen informatie geven over zwerfdieren, met als uiteindelijk doel om hen voor deze dieren respect te laten krijgen. En dan liefst ook voor de rest van hun leven.

Waardoor er eindelijk een generatie ontstaat, die anders en veel meer positief en zelfs liefdevol met (zwerf)dieren om zal gaan!

4. Adopties van honden en katten uit het buitenland.

Omdat wij ons willen toeleggen op de concrete hulpprojecten zijn wij als stichting zelf niet actief met het uit het buitenland naar ons land halen van dieren.

Dit is zeer gespecialiseerd werk waar veel voor komt kijken, zoals controles vooraf, goed georganiseerd vervoer dat aan alle eisen moet voldoen, gastgezinnen voor de eerste opvang en ook achter-opvang voor als een plaatsing helaas niet lukt.

Wij ondersteunen wel een aantal stichtingen die daarin gespecialiseerd zijn en waar wij geheel achter kunnen staan.

Voor honden werken wij samen met stichting AAI en stichting ALAS en voor katten met Skiathos Cats en met stichting Little Tigers. Deze laatste is mede opgericht door een van onze ex-bestuursleden, Loes de Vries.

 

Het adopteren van katten uit andere landen wordt door de stichtingen Little Tigers en Skiathos Cats actief en zeer zorgvuldig gedaan.


  1. Adopties-op-afstand

    Bij adopties-op-afstand bieden wij de mogelijkheid om een geselecteerd aantal dieren in enkele buitenlandse asielen op afstand te adopteren.

Dit zijn meestal dieren die om medische redenen (AIDS, leukemie, invaliditeit) of door hun niet-sociale gedrag niet voor een normale adoptie in aanmerking komen.

De bedragen die wij door de adopties op afstand in 2023 hebben kunnen overmaken is met 13% gestegen t.o.v. het jaar ervoor.

Voor veel dierenvrienden is dit een prima manier om te doneren maar daarbij ook wat meer direct contact te hebben met een dier in weliswaar een ander land, maar men heeft daar toch een band mee opgebouwd in de loop der jaren.

 

De meeste van onze adopties-op-afstand honden leven in het grote asiel van Sasha Pesic in Nis / Servië. Op de foto een van onze contactpersonen in dat grote asiel op bezoek. De adopties-op-afstand zijn een zeer welkome aanvulling om vooral enkele zwakkere dieren toch goed te kunnen blijven verzorgen.

  1. Bemiddelen van dierenartsen, studenten en dierenvrijwilligers

    Voor dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent, heeft onze voorzitter Hanno Berger een aparte website samengesteld: www.dierenstages.nl

Hij heeft sinds 2018 zelfs ook een internationale website voor studenten Diergeneeskunde: www.vetstudents.eu. Daar komen studenten op af vanuit vele landen binnen en zelfs buiten Europa.

Er wordt dan gezorgd voor goedkope accommodatie en goede begeleiding bij steriliseren (asiel)-klinieken.

Voor vrijwilligers, anders dan de studenten, heeft hij een aparte website opgezet: www.dierenvrijwilligers.nl  Om daaraan deel te nemen is geen speciale opleiding nodig, maar natuurlijk wel enige ervaring in het verzorgen van honden en/of katten.

Meestal wordt er een minimum van 2 tot zelfs 4 weken aangehouden, omdat in de eerste week de vrijwilliger nog veel moet leren en daarin moet tijd worden geïnvesteerd, dat er pas weer uit kan komen bij een verblijf van enkele weken.

 

De studenten kunnen hetgeen zij geleerd hebben tijdens hun studie in de praktijk toepassen. Vooral de dierenartsen en studenten Diergeneeskunde kunnen veel nuttig werk doen in de vorm van het steriliseren van tientallen zwerfdieren.

Het aantal daarvoor geschikte klinieken nam in 2023 helaas verder af. Mede door de strenge selectie die Hanno steeds aanhoudt is de keuze inmiddels redelijk beperkt.

Doordat wij als stichting doorlopend een aantal goed geselecteerde dierenklinieken ondersteunen met donaties, is het aantal sterilisaties in 2023 toegenomen met 10.121 tot 119.136.

Dat is het hoogste aantal sterilisaties van dierenstichtingen in Europa.

 

 

Het bestuur en andere vrijwilligers

Ons bestuur bestaat (stand april 2024) uit drie bestuursleden:

  • Hanno Berger – Voorzitter (Publiciteit en 1e aanspreekpunt)
  • Ineke Franssen – Secretaris en penningmeester
  • Harold Lak – Bestuurslid en webmaster

Speciale adviseurs:

  • Inez van den Brande – Dierenarts en adviseur Medische Zaken
  • Sylvia Schets – Adviseur Algemene Zaken
  • Wilma Schwankhaus – Notaris en adviseur Juridische Zaken
  • Winy Selesta – Therapeute omgang Mens en Hond
  • Roos Vonk – Hoogleraar en adviseur Dierenwelzijn

Overige vrijwilligers:

  • Gerard van Bergen – Deskundige verkoop Verzamelingen
  • Feya de Boer – Secretariaat
  • Myriam Bosma – Collectes en verkoop brocante-markten
  • Michele Duquesnoy – Grafische vormgeving
  • Marleen van ’t Hul – Controle werkzaamheden
  • Gaby Huson – Contacten winkels
  • Sandra Koole – Beheerder webshop en moderator Facebook
  • Ruby Manuel – Projecten research
  • Ingrid Martens – Adopties-op-afstand en contactpers. projecten Servië
  • Quint Meijer – Boekhouding
  • Erna van der Ploeg – Adviseur Media-blogs
  • Maria Simons – Adviseur sponsoring
  • Suzanne Walrave – Moderator Instagram

 

Beloningsbeleid

Geen van de bestuursleden of speciale adviseurs van Stichting Dierennood ontvangt ook maar enige vorm van salaris.

Van de toch al relatief geringe onkosten die onze stichting maakt, door het ontbreken van salarissen, huisvestingskosten (alles wordt vanuit de eigen huizen gedaan) en er ook geen autovergoedingen worden verstrekt, blijven er over de bedragen voor bankkosten, internetkosten, enige publiciteit en kleine bedragen voor het secretariaat, e.d. Deze onkosten worden bekostigd uit de donaties zonder specifiek doel, dus voor algemene middelen.

 

 

Overzicht activiteiten in 2023

In het boekjaar 2023 organiseerden wij 12 reguliere Hulpacties-van-de-Maand en 14 Kleine Projecten.

Daarmee werden er – nog afgezien de sterilisaties – 120.000 (zwerf)dieren geholpen door middel van extra voer, medische hulp en het al dan niet tijdelijk onderdak bieden in geval van ernstige nood.

Het reeds genoemde aantal sterilisaties van 10.121 waar wij in 2023 voor hebben kunnen zorgen, gaat ervoor zorgen dat er maar liefst ruim 15 miljoen zwerfdieren MINDER geboren worden op deze zeker voor dieren oneerlijke wereld.

 

 

 

 

 

Afdracht t.b.v. hulp- en sterilisatie-projecten – € 584.745,24
Dat is een vermeerdering t.o.v. 2022 met 5,5%
Afdracht t.b.v. adopties-op-afstand - € 6.346,00.
Dat is een vermeerdering t.o.v. 2022 met 13,3%

Financiën

Voor het boekjaar 2023 kan er ondanks de lichte teruggang in de donaties toch een vooruitgang worden genoteerd ten opzichte van het voorgaande jaar.
Dat kon worden bereikt doordat wij meer hebben gesneden in onze onkosten.

De totale inkomsten bedroegen € 581.919,79 hetgeen 5,1% minder is dan het jaar ervoor.

Die inkomsten in 2023 bestaan voor 97,6 % uit vaste en periodieke donaties, 1,1 % via adopties-op-afstand, 0,9 % website-verkopen en 0,4 % zijn opbrengsten van statiegelden.

De totale uitgaven bedroegen in deze periode in totaal € 609.227,52 waarvan               € 591.091,24 (= 97,0 %) werd afgedragen voor reguliere hulpprojecten, sterilisatie-projecten en bijv. naar asielen t.b.v. adopties-op-afstand. Een relatief hoog bedrag van € 27.307,73 hebben wij per 31 december méér uitgegeven dan er op onze bankrekening stond, omdat wij t.b.v. een aantal hulpprojecten in het volgende jaar een voorschot hadden uitbetaald.

De overheadkosten van € 18.136,28 waren maar liefst 57% lager dan in 2022 en bestonden voor 15,8 % uit bankkosten, 35,5 % voor reclame + advertentiekosten, 11,4 % internet- en telefoonkosten, 30,7% drukwerk- porti- en vrachtkosten, 2,8% administratiekosten en verzekeringen en 3,8% algemene kosten (computer, porti, contributies, etc.).

Om nog wat specifieker te zijn hieronder nog wat verdere details van de overheaduitgaven:
Drukwerk                 3.988,28 euro
Porti                           1.573,09 euro
Contributies                   42,90 euro
Kantoorkosten            586,39 euro
Reiskosten                      75,20 euro

Bij onze boekhouding is er een dubbele zekerheid ingebouwd:
- Allereerst zijn de verantwoordelijkheden en uitvoering in ons bestuur gescheiden. Voor de verwerking van de donaties die binnenkomen op onze bank en via het betaalplatform Mollie, maakt onze voorzitter Hanno Berger wekelijks een compleet Excel-overzicht. Dit wordt vervolgens naar de andere leden van het bestuur gestuurd

Waarna de uitgaven en de verwerking van de te betalen projectgelden en overige betalingen in de deskundige handen is gelegd van onze penningmeester Ineke Franssen.

- Daarnaast wordt de totale boekhoudkundige verwerking en jaarlijkse verslaglegging gedaan door een ervaren externe boekhouder. Daarvoor wordt een algemeen gebruikelijke boekhoud-software gebruikt.

Het daaruit voortkomende financiële overzicht met de laatste 4 balansen (tot en met 2023) wordt vervolgens op onze website gepubliceerd.

Welke fondsenwervingsmethodes zijn er gebruikt?

Met onze reguliere Hulpacties-van-de-Maand proberen wij doorlopend zoveel mogelijk dierenvrienden ervan te overtuigen dat veel dieren-in-nood dringend hulp nodig hebben, waarvoor donaties noodzakelijk zijn. Met teksten en foto’s van situaties om te laten zien waar wij die maand specifiek hulp voor willen vragen, nodigen wij dierenvrienden uit om dit samen met ons mogelijk te maken.

Wij gebruikten in 2023 onze website als basis om de aandacht te verkrijgen van zoveel mogelijk dierenvrienden. Behalve dat wij via het opnemen van trefwoorden in Google zo hoog mogelijk in deze ranking probeerden te komen, hebben wij ook het bezoeken van onze website via andere wegen proberen te stimuleren. Dat waren voornamelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief en daarnaast door zeer actief te zijn op Facebook en Instagram.

Het aantal vaste donateurs is zoals de laatste jaren steeds al liet zien verder omhoog gegaan. Met als zeer welkom resultaat dat de gemiddelde opbrengst per Hulpproject van de Maand, maar zelfs ook de zgn. Kleine Projecten, steeds hogere totaalbedragen opleverden.

 

Wat is er bereikt en wat zijn de verdere plannen?

  1. Onze websites en social media platformen zijn verder verbeterd
    Het verbeteren en vernieuwen van onze nationale en internationale websites is een continue proces en onze webmaster is er ook het afgelopen jaar weer verder in geslaagd om deze te verbeteren qua layout en overzichtelijkheid.

    Dit zijn onze websites:
    https://dierennood.nl
    https://helpingstrayanimals.org
    https://tiereinnot.de
    https://dierenvrijwiligers.nl
    https://nalatenvoordieren.nl
    https://dierenstages.nl

    De grote ‘dia-show’ op de homepage is verdwenen en daarvoor is een kleinere wisselende fotoserie teruggekomen. Dit is vooral gedaan met het oog op de ontvangst op een smartphone of tablet. Meer dan 75% van onze bezoekers blijkt hiermee te werken.

Ook de website www.dierentestament.nl, speciaal opgezet om informatie te kunnen geven aan dierenvrienden die overwegen om zwerfdieren ook na hun overlijden te kunnen blijven ondersteunen, is verder uitgebreid en verbeterd.

Er zijn plannen om onze websites in andere talen, met name de Engelstalige versie: www.helpingstrayanimals.org verder te verbeteren en nog meer te promoten.

Dat geldt ook voor ons platform op Instagram, waar onze nieuwe moderator Suzanne Walrave enthousiast mee bezig is om zowel de Nederlandse als de Engelse versie danig uit te breiden en overzichtelijker te maken.

Ook heeft zij plannen om meer video’s zelf op te nemen in enkele asielen in diverse landen. Als eerste is het asiel Aanifeira nabij Porto in Portugal aan de beurt. Maar daarna zullen er meer emotionele asielen met name in Oost-Europa aan de beurt zijn.
Tevens zijn er plannen om voor de dierenhelpers wereldwijd een rubriek te maken, waar allerlei adviezen en tips&trucs in komen te staan.

NOG MEE BEZIG

 

  1. Uitbreiding naamsbekendheid
    Om verdere naamsbekendheid te verkrijgen is ook in 2023 gebruik gemaakt van de samenwerking met DNB Producties, die zonder kosten voor ons twee maal per jaar een 32 pagina tellend boekje op A5-formaat drukt.

    Hierbij leveren wijzelf de teksten en foto’s aan en dit wordt gecompleteerd met enkele pagina’s advertenties.

    IS GEREALISEERD (Maar wij blijven steeds alert op publicitaire mogelijkheden)

 

  1. Inzamelen overtollige medische middelen t.b.v. buitenlandse asielklinieken.
    Wij hebben gemerkt dat er regelmatig nog bruikbare medische middelen, zoals hechtmaterialen en verbandmiddelen, bij dierenarts-praktijken weggegooid worden, die nog zeer nuttig gebruikt kunnen worden in asiel-klinieken waar wij mee samenwerken in diverse landen. Onze mede-oprichter Hanno Berger heeft een eigen website www.dierenstages.nl waarbij hij bemiddelt voor Nederlandse en Belgische dierenartsen en studenten Diergeneeskunde. Zij nemen regelmatig een aantal van deze verbandmiddelen, instrumenten, e.d. mee naar buitenlandse asielklinieken. Ook worden er regelmatig pakketten met deze inhoud via ons door andere dierenvrienden naar o.a. Bosnië weggebracht.

HEEFT ONZE DOORLOPENDE AANDACHT

  1. Het aantal sterilisaties van (zwerf)dieren in het buitenland verder doen toenemen.
    Het uitvoeren van sterilisaties van zwerfdieren is zonder meer de meest efficiënte manier om het dierenleed te doen verminderen. Gelukkig is Nederland vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden, maar in andere landen zijn dergelijke sterilisatieprojecten nog zeer nodig.

Het steriliseren is een van de 3 hoofddoelen van onze stichting. Omdat wij wereldwijd werken kunnen wij ook alle prijzen van de honderden dierenartsen, verbonden aan al die asielen en particuliere dierenhelpers, goed met elkaar vergelijken. Daarbij blijkt dat de prijzen zeer grote verschillen laten zien. Vanaf slechts 9 euro tot wel 80 of 100 euro. Dus een factor 10 aan verschil!

Voor ons zijn alle zwerfdieren in de hele wereld gelijk. En als wij er voor 100 euro 11 kunnen laten opereren i.p.v. 1 of 2 dan is het logisch dat wij daar dan onze voorkeur aan geven. Veel dierenvrienden doneren specifiek voor dit doel en vinden het een mooie gedachte dat er van hun donaties optimaal veel dierenleed kan worden voorkomen.
Onze stichting bemiddelt al sinds 2012 jaarlijks gemiddeld ca. 150 dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent en andere internationale universiteiten.

Op eigen kosten voor vervoer en accommodatie gaan zij naar ca. 15 landen toe waar zij ieder jaar voor ca. 5.000 extra sterilisaties zorgen.

Een deel van de kosten voor de noodzakelijke medische middelen (Ketamine, pijnstillers, verband, instrumenten, hechtdraad) worden door ons gesponsord. Om het aantal deelnemers verder te doen vergroten, hebben wij ook een  internationale website samengesteld: www.vetstudents.eu

IS GEREALISEERD (Maar blijft een continue proces)

  1. Meer bekendheid voor onze unieke mogelijkheden bij opname in een testament.
    De mogelijkheden die individuele dierenvrienden bij ons kunnen opgeven, als men onze stichting als begunstigde wil opnemen in een testament, zijn vrijwel onbeperkt.

Men kan precies aangeven waar het eventuele legaat voor besteed mag gaan worden. Bijv. voor sterilisaties van ezels op Kreta, of voor opvang van gewonde zwerfdieren in een bepaalde regio in Spanje, of voor educatie over dierenwelzijn, enz.

Ook zijn wij bereid om de eventueel achterblijvende huisdieren van mensen die ons in hun testament opnemen, zeer zorgvuldig bij andere dierenvrienden onder te brengen. En in geen geval zoals meestal gebeurt naar een asiel te brengen.


  1. Samenwerking met concert-pianist Marco Verweij
    Dat er soms een heel leuke en originele samenwerking kan ontstaan, bewijst Marco Verweij. Deze gerenommeerde musicus stond op podia in de hele wereld, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam.

    Inmiddels is hij gepensioneerd, maar wilde als groot dierenvriend graag nog iets goed doen voor zwerfdieren, met name voor de belangrijke sterilisaties.

    Wij zijn graag een samenwerking met hem aangegaan en het resultaat mag er zijn. Want hij heeft al enkele tientallen concerten in en rond zijn provincie Utrecht gegeven, waarbij de hele opbrengst voor onze stichting is.

    Interesse? Kijk HIER voor meer informatie.

 

  1. Meer backup = Minder risico.
    Om het risico van de gevolgen van uitval van één of meerdere van onze kernteamleden te doen verminderen, zijn wij doorlopend bezig om d.m.v. backup mogelijkheden zo goed mogelijk te omschrijven in draaiboeken.
    Jaarverslag 2023 en
    Beleidsplan 2024/25

                    

     
       

    Inhoudsopgave

    Pagina 3     -   Voorwoord van het Bestuur.
    Pagina 5     -   Doel van de stichting.
    Pagina 6     -   Hoofdlijnen van ons beleidsplan 2024/25.
    Pagina 14   -   Bestuurders, adviseurs en vrijwilligers.
    Pagina 15   -   Beloningsbeleid.
    Pagina 16   -   Verslag van onze activiteiten in 2023.
    Pagina 17   -   Financiën.
    Pagina 19   -   Welke fondsenwervingsmethodes zijn er gebruikt?
    Pagina 20   -   Wat is er bereikt in 2023 en wat zijn de verdere plannen?
    Pagina 26   -   Tot slot.

     

     

    Voorwoord

    Na de vele problemen met name als gevolg van de corona periode is het goed om te constateren dat onze stichting daar goed doorheen is gekomen en nog steeds prachtige resultaten in de vorm van donaties mag boeken.

    Helaas geldt dat niet voor de meeste dierenhelpers in andere landen, waar wij steeds meer al dan niet wanhopige hulpverzoeken van ontvangen.

    Ofschoon het toerisme naar Zuid- en wellicht ook naar Oost-Europa weer vrijwel op het oude niveau van vóór-corona is, vormen de extreem verhoogde prijzen in al die landen het grote probleem waardoor zij meestal niet meer voldoende voer en medische zaken kunnen betalen.

    Deze helpers kampen veelal met hoge schulden en weten niet meer hoe zij de dieren onder hun hoede, goed kunnen blijven verzorgen. Laat staan de hongerige zwerfdieren in hun omgeving, waar zij in het verleden vaak ook nog voer voor hebben uitgedeeld.

    Vandaar dat wij dóór zijn gegaan met een speciaal ‘potje’ om extra voer voor deze zwerfdieren te kunnen blijven bekostigen. Dat is opgezet tijdens de coronatijd en daar is inmiddels al bijna 50.000 euro op binnengekomen.

    Namens alle zwerfdieren die wij daarmee hebben kunnen helpen via fantastische dierenhelpers in vele landen: Zeer hartelijk bedankt!

    Maar dat geldt natuurlijk ook voor alle andere donaties. Het totale bedrag van de  inkomsten in 2023 was 623.272 euro en dat betekende een vermindering van ten opzichte van 2022 van slechts 1%. Maar wel met de aantekening dat wij in 2022 een mooi legaat mochten ontvangen, terwijl dat in 2023 niet het geval was.

    Opvallend is ook dat wij de overheadkosten nog verder hebben weten te verminderen en zijn in 2023 op het zeer lage percentage van slechts 3% uitgekomen. Een van de laagste van alle dierenstichtingen in ons land.

    Hierdoor konden wij zelfs meer geld overmaken naar dierenhelpers dan in het jaar ervoor, ondanks dat onze inkomsten dus iets minder waren.

    Ook positief is het feit dat het aantal bezoekers op onze website en met name op onze Facebook- en Instagram pagina’s ook in 2023 verder omhoog is gegaan.

    Vooral op Facebook worden er vrijwel doorlopend nieuwe ad hoc activiteiten gepubliceerd om bijv. een dierenhelper ergens in een ver land te steunen, zonder dat er voor hem of haar een ‘echt’  hulpproject wordt opgezet.

    In het afgelopen jaar hebben zich enkele wisselingen plaatsgevonden in ons bestuur, waarbij de voorzittershamer door Helga Gillé weer aan onze mede-oprichter Hanno Berger is teruggegeven.

    Verder heeft onze webmaster Harold Lak die reeds meer dan 10 jaar op een meer dan voortreffelijke wijze onze websites bijhoudt, zich nu eindelijk ook bereid verklaard om in ons bestuur plaats te nemen.

    Waardoor wij momenteel een bestuur hebben, dat louter bestaat uit leden die al meer dan 10 jaar bij onze stichting werkzaam zijn.

    Onze stichting is thans dan ook stabieler en succesvoller dan ook en mede doordat zich onlangs ook weer enkele nieuwe vrijwilligers ons team versterkt hebben, zien wij als bestuur de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

    Samen voor de zwerfdieren, zij hebben ons heel erg nodig!

    Met dankbare groet,

    Bestuur van Stichting Dierennood

    Ineke Franssen – Harold Lak – Hanno Berger

      

    Doel van de stichting

    Stichting Dierennood werd in 2009 opgericht om (zwerf)dieren in hun eigen omgeving in diverse landen wereldwijd te kunnen helpen.

    Onze doelen zijn enerzijds het mogelijk maken van daadwerkelijke hulp voor gewonde, hulpbehoevende en/of mishandelde dieren.

    Maar anderzijds ook het verlenen van structurele hulp voor de langere termijn, met name sterilisatie- en educatieprojecten.

     
    Nederland is vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden,
    dus helpen wij dieren wereldwijd.

    Hoofdlijnen beleidsplan Stichting Dierennood 2024/25

    1. Dieren-in-nood hulp bieden

    Doorlopend worden er hulpprojecten geselecteerd en/of samengesteld, waar wij donaties voor proberen te verkrijgen. Daarbij staat onze Hulpactie-van-de-Maand centraal in de berichtgeving op onze website www.dierennood.nl maar ook in onze social media platformen van Facebook, Instagram en Twitter.

    Daarnaast hebben wij ook altijd twee zgn. Kleine Projecten op onze website staan, waarbij het om minder grote bedragen gaat. Daar is dan geen minimale of maximale tijdsduur aan verbonden. Dus als het streefbedrag (ca. 2.000 euro) behaald is, wordt dat project afgesloten en volgt er weer een nieuw Klein Project.

    In onze maandelijkse nieuwsbrief, die naar ca. 27.000 dierenvrienden wordt verzonden, staat in ieder geval altijd de Hulpactie-van-de-Maand beschreven en soms ook een Klein Project.

    Voor iedere aanvraag voor hulp uit het buitenland, wordt door ons altijd zeer serieus doorlopend aan research gedaan. Wij controleren een aangemeld project heel grondig op Google, of er geen negatieve ervaringen in het verleden mee waren en of de desbetreffende persoon of personen als betrouwbaar en als echt diervriendelijk bekend staan. Ook worden referenties nagetrokken.

    1. Het stimuleren van sterilisaties

      Het uitvoeren van sterilisatie-operaties is zonder enige twijfel het meest effectieve middel om de veel te grote aantallen zwerfdieren in vrijwel de gehele rest van de wereld structureel te doen verminderen. (Nederland is namelijk een van de zeer weinige landen zonder zwerfhonden)

    Naast het bemiddelen van dierenartsen en studenten Diergeneeskunde dat door onze voorzitter Hanno Berger op particuliere basis wordt gedaan en dat verder hieronder besproken wordt bij punt 6, ondersteunt onze stichting ook regelmatig sterilisatie-projecten van andere stichtingen in diverse landen, waar wij graag in participeren.

    Het gaat meestal om dierenartsen uit bijv. Finland, die naar een land als Roemenië afreizen (op eigen kosten) om daar dan in een asielkliniek tientallen honden en/of katten te gaan steriliseren. Maar wij hebben ook uitstekende contacten met enkele gespecialiseerde dierenklinieken, met name in Oost-Europa die met een extra financiële impuls door ons weer vele honderden extra sterilisaties kunnen uitvoeren.

    Sterilisatie-operaties door 6 jaars studenten Diergeneeskunde in het buitenland is een win-win situatie: studenten doen meer praktische ervaring op en het asiel is blij met de extra operaties.

    Soms ook in combinatie met de mogelijkheid die het asiel dan geeft aan lokale bewoners om bij hun eigen huisdieren deze operatie mogelijk te maken. Dit laatste is zeer belangrijk, omdat loslopende erfhonden en idem katten die bij hun eigenaar genoeg te eten krijgen, tot 10 keer zoveel voor nageslacht zorgen, dan pure zwerfdieren in dezelfde regio.

    Deze laatsten zijn immers vrijwel de gehele dag bezig om hun eten en drinken te kunnen bemachtigen en hebben meestal niet veel energie meer voor amoureuze avonturen…

    De meeste zwerfdieren zijn de hele dag bezig met eten te bemachtigen.

    Ook melden zich steeds meer afgestudeerde dierenartsen om een of meerdere weken in een asiel of bij een dierenproject prachtig welzijnswerk voor dieren te willen doen.

    1. Het mogelijk maken van educatie op scholen over dierenwelzijn.

      Buitenlandse asielen worden door ons gestimuleerd om voorlichting te geven over dierenwelzijn. Veelal zijn het hierbij vrijwilligers die basisscholen bezoeken om met eenvoudige materialen, kinderen bewust te maken dat dieren respect en goede verzorging verdienen.

    Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar hebben nog een natuurlijke liefde voor dieren. Als dit gestimuleerd en bevestigd wordt vormen zij wellicht een nieuwe generatie, die wèl respectvol met dieren omgaat. Zij doorbreken daarbij vaak een eeuwenoude traditie waarbij zwerfdieren mishandeld en misbruikt worden.

    De plannen die wij al eerder hadden om dergelijke educatie bij kinderen mogelijk te maken, hebben wij uiteindelijk vorig jaar kunnen realiseren, door een prachtige bijdrage van stichting ABRI.

    Deze stelde ons in staat om in een bepaald taalgebied zo’n 50 korte video’s te produceren in het land zelf met acteurs die die desbetreffende taal spraken. Wij hebben namelijk gemerkt dat nasynchronisatie van bijv. Nederlandse of Engelse taal in een andere taal niet goed werkt bij kinderen.

    Die hebben dat snel door, waarna hun aandacht voor de video’s veel minder wordt omdat het niet als authentiek wordt ervaren.

    Dit worden dierenvrienden voor het leven!
    De wens die wij in ons vorige jaarverslag hebben aangegeven, namelijk om deze producties per land/taal te kunnen uitvoeren is inmiddels door de prachtige samenwerking met stichting ABRI concreet geworden.
    Wij zijn daarvoor eerst begonnen met Portugal. Het aantal van meer dan 1,2 miljoen views vooral bij kinderen tussen 10 en 16 jaar is boven iedere verwachting en heeft geresulteerd dat er momenteel (april 2024) gewerkt wordt aan een productie in het volgende land en dat is het veel grotere Spanje.

    Hiermee willen wij op een speelse manier (met steeds 2 presentatoren in hun eigen taal) de kinderen informatie geven over zwerfdieren, met als uiteindelijk doel om hen voor deze dieren respect te laten krijgen. En dan liefst ook voor de rest van hun leven.

    Waardoor er eindelijk een generatie ontstaat, die anders en veel meer positief en zelfs liefdevol met (zwerf)dieren om zal gaan!

    4. Adopties van honden en katten uit het buitenland.

    Omdat wij ons willen toeleggen op de concrete hulpprojecten zijn wij als stichting zelf niet actief met het uit het buitenland naar ons land halen van dieren.

    Dit is zeer gespecialiseerd werk waar veel voor komt kijken, zoals controles vooraf, goed georganiseerd vervoer dat aan alle eisen moet voldoen, gastgezinnen voor de eerste opvang en ook achter-opvang voor als een plaatsing helaas niet lukt.

    Wij ondersteunen wel een aantal stichtingen die daarin gespecialiseerd zijn en waar wij geheel achter kunnen staan.

    Voor honden werken wij samen met stichting AAI en stichting ALAS en voor katten met Skiathos Cats en met stichting Little Tigers. Deze laatste is mede opgericht door een van onze ex-bestuursleden, Loes de Vries.

     

    Het adopteren van katten uit andere landen wordt door de stichtingen Little Tigers en Skiathos Cats actief en zeer zorgvuldig gedaan.


    1. Adopties-op-afstand

      Bij adopties-op-afstand bieden wij de mogelijkheid om een geselecteerd aantal dieren in enkele buitenlandse asielen op afstand te adopteren.

    Dit zijn meestal dieren die om medische redenen (AIDS, leukemie, invaliditeit) of door hun niet-sociale gedrag niet voor een normale adoptie in aanmerking komen.

    De bedragen die wij door de adopties op afstand in 2023 hebben kunnen overmaken is met 13% gestegen t.o.v. het jaar ervoor.

    Voor veel dierenvrienden is dit een prima manier om te doneren maar daarbij ook wat meer direct contact te hebben met een dier in weliswaar een ander land, maar men heeft daar toch een band mee opgebouwd in de loop der jaren.

     

    De meeste van onze adopties-op-afstand honden leven in het grote asiel van Sasha Pesic in Nis / Servië. Op de foto een van onze contactpersonen in dat grote asiel op bezoek. De adopties-op-afstand zijn een zeer welkome aanvulling om vooral enkele zwakkere dieren toch goed te kunnen blijven verzorgen.

    1. Bemiddelen van dierenartsen, studenten en dierenvrijwilligers

      Voor dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent, heeft onze voorzitter Hanno Berger een aparte website samengesteld: www.dierenstages.nl

    Hij heeft sinds 2018 zelfs ook een internationale website voor studenten Diergeneeskunde: www.vetstudents.eu. Daar komen studenten op af vanuit vele landen binnen en zelfs buiten Europa.

    Er wordt dan gezorgd voor goedkope accommodatie en goede begeleiding bij steriliseren (asiel)-klinieken.

    Voor vrijwilligers, anders dan de studenten, heeft hij een aparte website opgezet: www.dierenvrijwilligers.nl  Om daaraan deel te nemen is geen speciale opleiding nodig, maar natuurlijk wel enige ervaring in het verzorgen van honden en/of katten.

    Meestal wordt er een minimum van 2 tot zelfs 4 weken aangehouden, omdat in de eerste week de vrijwilliger nog veel moet leren en daarin moet tijd worden geïnvesteerd, dat er pas weer uit kan komen bij een verblijf van enkele weken.

     

    De studenten kunnen hetgeen zij geleerd hebben tijdens hun studie in de praktijk toepassen. Vooral de dierenartsen en studenten Diergeneeskunde kunnen veel nuttig werk doen in de vorm van het steriliseren van tientallen zwerfdieren.

    Het aantal daarvoor geschikte klinieken nam in 2023 helaas verder af. Mede door de strenge selectie die Hanno steeds aanhoudt is de keuze inmiddels redelijk beperkt.

    Doordat wij als stichting doorlopend een aantal goed geselecteerde dierenklinieken ondersteunen met donaties, is het aantal sterilisaties in 2023 toegenomen met 10.121 tot 119.136.

    Dat is het hoogste aantal sterilisaties van dierenstichtingen in Europa.

     

     

    Het bestuur en andere vrijwilligers

    Ons bestuur bestaat (stand april 2024) uit drie bestuursleden:

    • Hanno Berger – Voorzitter (Publiciteit en 1e aanspreekpunt)
    • Ineke Franssen – Secretaris en penningmeester
    • Harold Lak – Bestuurslid en webmaster

    Speciale adviseurs:

    • Inez van den Brande – Dierenarts en adviseur Medische Zaken
    • Sylvia Schets – Adviseur Algemene Zaken
    • Wilma Schwankhaus – Notaris en adviseur Juridische Zaken
    • Winy Selesta – Therapeute omgang Mens en Hond
    • Roos Vonk – Hoogleraar en adviseur Dierenwelzijn

    Overige vrijwilligers:

    • Gerard van Bergen – Deskundige verkoop Verzamelingen
    • Feya de Boer – Secretariaat
    • Myriam Bosma – Collectes en verkoop brocante-markten
    • Michele Duquesnoy – Grafische vormgeving
    • Marleen van ’t Hul – Controle werkzaamheden
    • Gaby Huson – Contacten winkels
    • Sandra Koole – Beheerder webshop en moderator Facebook
    • Ruby Manuel – Projecten research
    • Ingrid Martens – Adopties-op-afstand en contactpers. projecten Servië
    • Quint Meijer – Boekhouding
    • Erna van der Ploeg – Adviseur Media-blogs
    • Maria Simons – Adviseur sponsoring
    • Suzanne Walrave – Moderator Instagram

     

    Beloningsbeleid

    Geen van de bestuursleden of speciale adviseurs van Stichting Dierennood ontvangt ook maar enige vorm van salaris.

    Van de toch al relatief geringe onkosten die onze stichting maakt, door het ontbreken van salarissen, huisvestingskosten (alles wordt vanuit de eigen huizen gedaan) en er ook geen autovergoedingen worden verstrekt, blijven er over de bedragen voor bankkosten, internetkosten, enige publiciteit en kleine bedragen voor het secretariaat, e.d. Deze onkosten worden bekostigd uit de donaties zonder specifiek doel, dus voor algemene middelen.

     

     

    Overzicht activiteiten in 2023

    In het boekjaar 2023 organiseerden wij 12 reguliere Hulpacties-van-de-Maand en 14 Kleine Projecten.

    Daarmee werden er – nog afgezien de sterilisaties – 120.000 (zwerf)dieren geholpen door middel van extra voer, medische hulp en het al dan niet tijdelijk onderdak bieden in geval van ernstige nood.

    Het reeds genoemde aantal sterilisaties van 10.121 waar wij in 2023 voor hebben kunnen zorgen, gaat ervoor zorgen dat er maar liefst ruim 15 miljoen zwerfdieren MINDER geboren worden op deze zeker voor dieren oneerlijke wereld.

     

     

     

     

     

    Afdracht t.b.v. hulp- en sterilisatie-projecten – € 584.745,24
    Dat is een vermeerdering t.o.v. 2022 met 5,5%
    Afdracht t.b.v. adopties-op-afstand - € 6.346,00.
    Dat is een vermeerdering t.o.v. 2022 met 13,3%

    Financiën

    Voor het boekjaar 2023 kan er ondanks de lichte teruggang in de donaties toch een vooruitgang worden genoteerd ten opzichte van het voorgaande jaar.
    Dat kon worden bereikt doordat wij meer hebben gesneden in onze onkosten.

    De totale inkomsten bedroegen € 581.919,79 hetgeen 5,1% minder is dan het jaar ervoor.

    Die inkomsten in 2023 bestaan voor 97,6 % uit vaste en periodieke donaties, 1,1 % via adopties-op-afstand, 0,9 % website-verkopen en 0,4 % zijn opbrengsten van statiegelden.

    De totale uitgaven bedroegen in deze periode in totaal € 609.227,52 waarvan               € 591.091,24 (= 97,0 %) werd afgedragen voor reguliere hulpprojecten, sterilisatie-projecten en bijv. naar asielen t.b.v. adopties-op-afstand. Een relatief hoog bedrag van € 27.307,73 hebben wij per 31 december méér uitgegeven dan er op onze bankrekening stond, omdat wij t.b.v. een aantal hulpprojecten in het volgende jaar een voorschot hadden uitbetaald.

    De overheadkosten van € 18.136,28 waren maar liefst 57% lager dan in 2022 en bestonden voor 15,8 % uit bankkosten, 35,5 % voor reclame + advertentiekosten, 11,4 % internet- en telefoonkosten, 30,7% drukwerk- porti- en vrachtkosten, 2,8% administratiekosten en verzekeringen en 3,8% algemene kosten (computer, porti, contributies, etc.).

    Om nog wat specifieker te zijn hieronder nog wat verdere details van de overheaduitgaven:
    Drukwerk                 3.988,28 euro
    Porti                           1.573,09 euro
    Contributies                   42,90 euro
    Kantoorkosten            586,39 euro
    Reiskosten                      75,20 euro

    Bij onze boekhouding is er een dubbele zekerheid ingebouwd:
    - Allereerst zijn de verantwoordelijkheden en uitvoering in ons bestuur gescheiden. Voor de verwerking van de donaties die binnenkomen op onze bank en via het betaalplatform Mollie, maakt onze voorzitter Hanno Berger wekelijks een compleet Excel-overzicht. Dit wordt vervolgens naar de andere leden van het bestuur gestuurd

    Waarna de uitgaven en de verwerking van de te betalen projectgelden en overige betalingen in de deskundige handen is gelegd van onze penningmeester Ineke Franssen.

    - Daarnaast wordt de totale boekhoudkundige verwerking en jaarlijkse verslaglegging gedaan door een ervaren externe boekhouder. Daarvoor wordt een algemeen gebruikelijke boekhoud-software gebruikt.

    Het daaruit voortkomende financiële overzicht met de laatste 4 balansen (tot en met 2023) wordt vervolgens op onze website gepubliceerd.

    Welke fondsenwervingsmethodes zijn er gebruikt?

    Met onze reguliere Hulpacties-van-de-Maand proberen wij doorlopend zoveel mogelijk dierenvrienden ervan te overtuigen dat veel dieren-in-nood dringend hulp nodig hebben, waarvoor donaties noodzakelijk zijn. Met teksten en foto’s van situaties om te laten zien waar wij die maand specifiek hulp voor willen vragen, nodigen wij dierenvrienden uit om dit samen met ons mogelijk te maken.

    Wij gebruikten in 2023 onze website als basis om de aandacht te verkrijgen van zoveel mogelijk dierenvrienden. Behalve dat wij via het opnemen van trefwoorden in Google zo hoog mogelijk in deze ranking probeerden te komen, hebben wij ook het bezoeken van onze website via andere wegen proberen te stimuleren. Dat waren voornamelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief en daarnaast door zeer actief te zijn op Facebook en Instagram.

    Het aantal vaste donateurs is zoals de laatste jaren steeds al liet zien verder omhoog gegaan. Met als zeer welkom resultaat dat de gemiddelde opbrengst per Hulpproject van de Maand, maar zelfs ook de zgn. Kleine Projecten, steeds hogere totaalbedragen opleverden.

     

    Wat is er bereikt en wat zijn de verdere plannen?

    1. Onze websites en social media platformen zijn verder verbeterd
      Het verbeteren en vernieuwen van onze nationale en internationale websites is een continue proces en onze webmaster is er ook het afgelopen jaar weer verder in geslaagd om deze te verbeteren qua layout en overzichtelijkheid.

      Dit zijn onze websites:
      https://dierennood.nl
      https://helpingstrayanimals.org
      https://tiereinnot.de
      https://dierenvrijwiligers.nl
      https://nalatenvoordieren.nl
      https://dierenstages.nl

      De grote ‘dia-show’ op de homepage is verdwenen en daarvoor is een kleinere wisselende fotoserie teruggekomen. Dit is vooral gedaan met het oog op de ontvangst op een smartphone of tablet. Meer dan 75% van onze bezoekers blijkt hiermee te werken.

    Ook de website www.dierentestament.nl, speciaal opgezet om informatie te kunnen geven aan dierenvrienden die overwegen om zwerfdieren ook na hun overlijden te kunnen blijven ondersteunen, is verder uitgebreid en verbeterd.

    Er zijn plannen om onze websites in andere talen, met name de Engelstalige versie: www.helpingstrayanimals.org verder te verbeteren en nog meer te promoten.

    Dat geldt ook voor ons platform op Instagram, waar onze nieuwe moderator Suzanne Walrave enthousiast mee bezig is om zowel de Nederlandse als de Engelse versie danig uit te breiden en overzichtelijker te maken.

    Ook heeft zij plannen om meer video’s zelf op te nemen in enkele asielen in diverse landen. Als eerste is het asiel Aanifeira nabij Porto in Portugal aan de beurt. Maar daarna zullen er meer emotionele asielen met name in Oost-Europa aan de beurt zijn.
    Tevens zijn er plannen om voor de dierenhelpers wereldwijd een rubriek te maken, waar allerlei adviezen en tips&trucs in komen te staan.

    NOG MEE BEZIG

     

    1. Uitbreiding naamsbekendheid
      Om verdere naamsbekendheid te verkrijgen is ook in 2023 gebruik gemaakt van de samenwerking met DNB Producties, die zonder kosten voor ons twee maal per jaar een 32 pagina tellend boekje op A5-formaat drukt.

      Hierbij leveren wijzelf de teksten en foto’s aan en dit wordt gecompleteerd met enkele pagina’s advertenties.

      IS GEREALISEERD (Maar wij blijven steeds alert op publicitaire mogelijkheden)

     

    1. Inzamelen overtollige medische middelen t.b.v. buitenlandse asielklinieken.
      Wij hebben gemerkt dat er regelmatig nog bruikbare medische middelen, zoals hechtmaterialen en verbandmiddelen, bij dierenarts-praktijken weggegooid worden, die nog zeer nuttig gebruikt kunnen worden in asiel-klinieken waar wij mee samenwerken in diverse landen. Onze mede-oprichter Hanno Berger heeft een eigen website www.dierenstages.nl waarbij hij bemiddelt voor Nederlandse en Belgische dierenartsen en studenten Diergeneeskunde. Zij nemen regelmatig een aantal van deze verbandmiddelen, instrumenten, e.d. mee naar buitenlandse asielklinieken. Ook worden er regelmatig pakketten met deze inhoud via ons door andere dierenvrienden naar o.a. Bosnië weggebracht.

    HEEFT ONZE DOORLOPENDE AANDACHT

    1. Het aantal sterilisaties van (zwerf)dieren in het buitenland verder doen toenemen.
      Het uitvoeren van sterilisaties van zwerfdieren is zonder meer de meest efficiënte manier om het dierenleed te doen verminderen. Gelukkig is Nederland vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden, maar in andere landen zijn dergelijke sterilisatieprojecten nog zeer nodig.

    Het steriliseren is een van de 3 hoofddoelen van onze stichting. Omdat wij wereldwijd werken kunnen wij ook alle prijzen van de honderden dierenartsen, verbonden aan al die asielen en particuliere dierenhelpers, goed met elkaar vergelijken. Daarbij blijkt dat de prijzen zeer grote verschillen laten zien. Vanaf slechts 9 euro tot wel 80 of 100 euro. Dus een factor 10 aan verschil!

    Voor ons zijn alle zwerfdieren in de hele wereld gelijk. En als wij er voor 100 euro 11 kunnen laten opereren i.p.v. 1 of 2 dan is het logisch dat wij daar dan onze voorkeur aan geven. Veel dierenvrienden doneren specifiek voor dit doel en vinden het een mooie gedachte dat er van hun donaties optimaal veel dierenleed kan worden voorkomen.
    Onze stichting bemiddelt al sinds 2012 jaarlijks gemiddeld ca. 150 dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent en andere internationale universiteiten.

    Op eigen kosten voor vervoer en accommodatie gaan zij naar ca. 15 landen toe waar zij ieder jaar voor ca. 5.000 extra sterilisaties zorgen.

    Een deel van de kosten voor de noodzakelijke medische middelen (Ketamine, pijnstillers, verband, instrumenten, hechtdraad) worden door ons gesponsord. Om het aantal deelnemers verder te doen vergroten, hebben wij ook een  internationale website samengesteld: www.vetstudents.eu

    IS GEREALISEERD (Maar blijft een continue proces)

    1. Meer bekendheid voor onze unieke mogelijkheden bij opname in een testament.
      De mogelijkheden die individuele dierenvrienden bij ons kunnen opgeven, als men onze stichting als begunstigde wil opnemen in een testament, zijn vrijwel onbeperkt.

    Men kan precies aangeven waar het eventuele legaat voor besteed mag gaan worden. Bijv. voor sterilisaties van ezels op Kreta, of voor opvang van gewonde zwerfdieren in een bepaalde regio in Spanje, of voor educatie over dierenwelzijn, enz.

    Ook zijn wij bereid om de eventueel achterblijvende huisdieren van mensen die ons in hun testament opnemen, zeer zorgvuldig bij andere dierenvrienden onder te brengen. En in geen geval zoals meestal gebeurt naar een asiel te brengen.


    1. Samenwerking met concert-pianist Marco Verweij
      Dat er soms een heel leuke en originele samenwerking kan ontstaan, bewijst Marco Verweij. Deze gerenommeerde musicus stond op podia in de hele wereld, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam.

      Inmiddels is hij gepensioneerd, maar wilde als groot dierenvriend graag nog iets goed doen voor zwerfdieren, met name voor de belangrijke sterilisaties.

      Wij zijn graag een samenwerking met hem aangegaan en het resultaat mag er zijn. Want hij heeft al enkele tientallen concerten in en rond zijn provincie Utrecht gegeven, waarbij de hele opbrengst voor onze stichting is.

      Interesse? Kijk HIER voor meer informatie.

     

    1. Meer backup = Minder risico.
      Om het risico van de gevolgen van uitval van één of meerdere van onze kernteamleden te doen verminderen, zijn wij doorlopend bezig om d.m.v. backup mogelijkheden zo goed mogelijk te omschrijven in draaiboeken.
      Deze worden door ons dan online gezet in Dropbox, om zodoende bij onverhoopte absentie van een van onze belangrijke gespecialiseerde teamleden, haar of zijn activiteiten door iemand anders te kunnen laten voortzetten.

      NOG MEE BEZIG

     

     

    Tot slot…

    Tenslotte willen wij iedereen die met ons samenwerkt met donaties en/of als vrijwilliger namens alle dieren-in-nood heel hartelijk bedanken!

    Ieder jaar kunnen wij gezamenlijk heel veel bereiken voor dieren die zo weinig geluk hebben in hun korte maar vaak heftige leven.

    Laten wij hen samen blijven helpen.

    Ze hebben ons heel hard nodig!

    Deze worden door ons dan online gezet in Dropbox, om zodoende bij onverhoopte absentie van een van onze belangrijke gespecialiseerde teamleden, haar of zijn activiteiten door iemand anders te kunnen laten voortzetten.

    NOG MEE BEZIG

 

 

Tot slot…

Tenslotte willen wij iedereen die met ons samenwerkt met donaties en/of als vrijwilliger namens alle dieren-in-nood heel hartelijk bedanken!

Ieder jaar kunnen wij gezamenlijk heel veel bereiken voor dieren die zo weinig geluk hebben in hun korte maar vaak heftige leven.

Laten wij hen samen blijven helpen.

Ze hebben ons heel hard nodig!