Hulpactie 97 – Help Sasha 800 honden te voeren

In dit asiel in Servië zitten meer honden dan alle asielen in Nederland bij elkaar! Sasha heeft de zorg voor 800 honden. Help je mee?

Vlakbij de plaats Nis in Servië zorgt Sasha Pesic voor maar liefst 800 honden. En alle dieren mogen dagelijks los! Lees wat deze supergeweldige dierenvriend dagelijks presteert... 

 

Wij hadden Sasha al langer in het vizier om een project voor hem te maken.

Maar toen wij onlangs ook weer een uitgebreide update over hem en zijn dieren kregen van de Belgische Ingrid Martens was dat aanleiding om er zo snel mogelijk een hulpproject van te maken.

Ingrid is de vrouw die speciale hondenmatrassen maakt en zij gaat regelmatig naar dit immens grote asiel toe. Zij is voor dit hulpproject dan ook onze controleur en zal de besteding van alle donaties goed blijven checken. 

Sasha tussen al zijn dieren, die hij gered heeft van de mishandelingen op straat.

Te zwak of te jong

Zij constateerde bij haar laatste bezoek, dat dit asiel letterlijk aan het overlopen is. Want behalve het grote asiel met 700 dieren heeft hij ook nog een kleine extra opvang, zo’n 20 km verderop, waar ruim 100 hondjes zitten die nog niet in het grote asiel terecht kunnen.

Omdat ze te zwak zijn vanwege een handicap of te jong als pup, waardoor deze dieren zich nog niet staande kunnen houden in zo’n grote meute.

Weer een doos met pups 's morgens gevonden bij de poort van het asiel.

Bescherming dringend nodig

Nu de winter snel nadert moeten er dringend extra hokken worden gebouwd om alle dieren in ieder geval ’s nachts enige bescherming tegen de bittere koude te kunnen geven.

Sasha zelf woont in een klein appartementje in de stad. Bij hem thuis komen de erg zieke dieren terecht.

Die blijven bij hem tot ze aangesterkt zijn en naar het grote asiel kunnen of eerst naar de tijdelijke opvang.

's Winters is het helemaal zwaar voor zowel de verzorgers als voor de dieren zelf.

Blind of kreupel

Servië kent helaas veel te veel zwerfdieren, die bovendien in de meeste gebieden heel weinig hulp krijgen. In de omgeving van Nis leven veel getraumatiseerde en gehandicapte dieren. Met maar één oog, helemaal blind, kreupel of met slechts 3 poten. Soms door een ongeluk, soms door toedoen van de mens. Sasha neemt hen allen op en verzorgt hen zo goed mogelijk.

Het meest bijzondere van de shelter is dat alle dieren overdag los buiten mogen lopen. Echt uniek en zó heerlijk voor de dieren. Zij kunnen hun energie kwijt, lopen zich warm in de winter en zijn lekker moe als ze ’s avonds weer in hun kennels in een donkere schuur gaan slapen.

Een van de mishandelde honden, die door Sasha gelukkig nog op tijd gevonden werd en door hem naar een dierenarts werd gebracht.

Kijk eens hoe goed deze honden verzorgd worden door Sasha en zijn team. Maar hij kan dit niet alleen en heeft onze financiële hulp hard nodig.

Naast Sasha zijn er nog enkele dierenvrienden die de hele dag tussen de dieren moeten lopen om onderlinge conflicten te voorkomen. Ook al vriest het 20 graden en ligt er sneeuw, ze zijn er altijd om de dieren te helpen.

Ingrid heeft zelf gezien hoe sociaal en loyaal de dieren zijn. Wat een kabaal en enthousiasme!

Tot zover goed nieuws maar Ingrid is echter wel geschrokken van de achteruitgang van dit asiel.

Nederland telt 56 officiële asielen, met gemiddeld 12 honden. In totaal zijn dat er zo'n 670.
Maar daar werken wel tientallen vrijwilligers en meestal met voldoende financiële middelen.

Wat een verschil met Sasha, die zelfs nog ruim 100 dieren méér te verzorgen heeft...

Weer tientallen honden erbij...

Onlangs is namelijk helaas het gemeenteasiel in Nis gesloten. Dat kan daar zomaar...

Hierdoor worden er nu nog meer dieren naar Sasha’s asiel gebracht die echt niet voor zichzelf kunnen zorgen.

Door geldgebrek kunnen de dieren geen hondenbrokken meer krijgen en is Sasha moeten overgaan tot alleen maar broodafval.

Maar als het straks kouder wordt is weerstand echter hard nodig en zullen er ongetwijfeld dieren gaan sterven van ondervoeding.

Een van de helpers deelt broodafval uit aan de honden. Niet erg voedzaam, maar meer is er meestal niet.

Ga maar even 800 honden vaccineren...

Alle 700 + 100 dieren moeten regelmatig worden ontwormd en gevaccineerd. Sasha zorgt ook nog voor een bescherming tegen vlooien en teken. Nieuwkomers moeten bovendien ook vaak medisch geholpen worden aan verwondingen en vervolgens worden gesteriliseerd.

Toen Ingrid er onlangs was kampten maar liefst 200 honden met een ernstige oorinfectie…. De infectiedruk is heel hoog als er honderden honden door elkaar lopen. Parvo en distemper zijn uitermate gevaarlijk en liggen altijd op de loer.

 

Uit het oor van deze zwerfhond haalde Sasha meer dan 20 teken...

100 kilometer rijden voor brood 

Sasha moet met zijn oude auto (342.000 km. op de teller) dagelijks zo’n 100 km rijden om brood te halen, voedsel naar het grote asiel brengen en naar de diverse andere opvangplaatsen. Maar ook naar de dierenarts gaan en gewonde dieren ophalen. Steeds vaker staat hij met panne machteloos aan de kant van de weg....

Dan zijn er de dierenartskosten, elektriciteit, telefoon, hooi en hout, onontbeerlijk in de winter en natuurlijk de benzine. Dat laatste is bijna even duur als in België of Nederland.

 

Deze hond liep rustig langs de weg en werd door een stoere automobilist 'per ongeluk' aangereden. Gelukkig werd hij nog op tijd door Sasha gevonden.

Dieren met strenge nachtvorst naar binnen

Hulp is nu echt bitter hard nodig, want het begint ’s nachts al te vriezen. Dus hondenhuisjes zijn meer dan welkom, maar vooral ook extra voer, want de dieren nemen nu al heel snel af in gewicht. Zeker als het regent en de dieren doornat zijn en dan in combinatie met temperaturen onder nul.

Mogen wij weer een beroep op alle dierenvrienden in Nederland en België doen?

Waarschijnlijk zien jullie zelf aan de hand van de foto’s dat het hier om een zeer groot en uniek project gaat met héél bevlogen dierenliefhebbers.

Sasha deelt voer uit aan zijn opgevangen honden. Zullen wij hem gaan helpen om dit te kunnen blijven volhouden?

Je kan doneren via een rechtstreekse bankoverschrijving:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. '97e Hulpactie-van-de-Maand' en wij zorgen dat de donatie voor 100% en heel snel voor dit goede doel besteed zal worden.

Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Mede namens de dieren, alvast hartelijk dank!

Streefbedrag: 2.500 euro - Stand per 19 nov.: 1.710 euro

LAATSTE NIEUWS:

19 nov.: Ik wil jullie graag een compliment maken, dat jullie als dierenvrienden precies weten waar de nood echt hoog is. Dit hulpproject is om maar liefst 800 honden - vaak komen ze in slechte conditie bij Sasha aan - goed te kunnen verzorgen. En dat niet - zoals in Nederlandse of Belgische asielen - voor gemiddeld 1 of 2 maanden, maar bij gebrek aan adoptie-mogelijkheden voor vaak vele jaren achterheen. Deze week kwam er gelukkig weer bijna 1.000 euro bij. Heel erg fijn en ontzettend bedankt, maar we zijn er nog niet. Het streefbedrag van 2500 euro moeten we echt zien te halen, lieve mensen! Ik vertrouw weer op jullie!

10 nov.: Ingrid en haar echtgenoot zijn net weer terug van een bezoek aan dit asiel en hier hun verslag:
Het was een zeer bewogen en emotionele week in Servië, waarin we toch wel goed werk konden leveren, maar waarin het wel degelijk heel duidelijk is hoe moeilijk de honden het hebben, met het aantal dat veel te hoog ligt… Het is om te beginnen al heel moeilijk alle honden gezond te houden. 
Het was voor ons beiden moeilijk ons het droog te houden... Als je in de ogen van zo'n lief dier keek en je zag dan de diepe ellende die het heeft moeten doormaken, dan sprongen bij ons beiden meer dan eens de tranen in onze ogen.
Gelukkig gaan er ook wat hondjes weg ter adoptie. Dat brengt het aantal al iets onder de 800. Maar natuurlijk is dat nog steeds héél veel werk. Soms weet je gewoon niet waar je het eerste aan moet gaan beginnen.... Er zijn de oorontstekingen, de vlooienplaag, het lek in het dak, en vooral het tekort aan voedzaam eten.
Dit is alvast iets waar jullie steun voor een groot deel voor gebruikt zou gaan worden. Extra voedzaam voer, bijv. varkensvet of zoiets, is heel belangrijk voor de lange koude winter die voor de deur staat.
We keken ook naar slachtafval dat Sasha mocht ophalen, maar de kwaliteit daarvan is helaas zeer bedenkelijk, soms wordt er gewoon slecht voer verkocht, met wormen erin. Ik denk dat de honden daar eerder nog zieker van worden.
Ook heel belangrijk zijn de hondenhokken, daar moeten nog materialen voor gekocht worden en dan gaan mijn man en ik meehelpen met het in elkaar timmeren ervan. Mede namens Sasha wil ik jullie alvast hééél hartelijk danken voor alle hulp.
Jullie zijn helemaal geweldig !!! Dikke knuffel van iedereen aan iedereen !!
Ingrid Martens

13 nov.: Ingrid is helemaal enthousiast over dit zo ontzettend belangrijke hulpproject voor dit bizar grote asiel. Zij is ook bezig - op ons verzoek - om een aantal gehandicapte honden van Sasha te selecteren en te beschrijven om deze binnenkort op onze website te kunnen opnemen als adoptie-op-afstand. Maar eerst gaan we proberen om samen met jullie hier een prachtig bedrag voor bijeen te kunnen krijgen. De eerste week is al prima begonnen. Ga zo door alsjeblieft...

DANK-JE-WEL:

www.petduka.nl (zie advertentie onderaan) - M. Roedig - Maria Baeyens - Eveline Dierikx - J.B.A.J. Osinga - D. Korthagen - Dobey Dierenspeciaalzaak Amsterdam - AH Overtoom Amsterdam - Jumbo Supermarkt Lochem - Sonja van Hardeveld - C.E. Steenbergen - Anneke Roodbol (speciaal voor sterilisaties) - M.G. Adriaanse - Oubelkas Producties (n.a.v. het ebook '400 Brieven Van Mijn Moeder') - provisie van www.bol.com - Josefina Loyens - Leonie Krab - S. van Leeuwen - D. Mersman - Ria - R. Schenkhuizen - H. ter Harmsel (t.n.g.a. de grote dierenvriend Henrike) - Nick Langbein - J.W.M. Janssen - H.H. Geerts - E.B. van Geelen - Rosemarie Bergmans - A. Vyerlye - F.J.L. Vainle - W. Bloks - Gré Korf - Maureen van Wijland - N. Jacobs - Anoniem - Iris Wullink - C. van Hameren - A. Boot - A. Chromcewicz-Fluit - M. Zondag - E. van der Linden - M. Oppel - Anja Cook - A. Salvador - Anneke Piersma - E. en J. Kooijman - Rosa Claus - Janny Morsink - Jan van Alphen en Eline van Weijen - M.B. Dabrowska - Eveline Peynsaert - C. Yemni - M.M.J. van Lith - H.I. Bimbergen - B.M. Dohmen - S.C.J. Beekelaar - N. van der Hak - M.J.H. Klink - S.W.W. Kiewiet - W. van Veen - L.H. Floor - Annemarie de Vries - L. Kramer - Saskia van Baal - H.J. Bosgraaf - A.L. van Beek - T.S.C. Roelofs - M.A. Kalkman - Martini Media / Groningen - A.N. Wiersma - O. Ben Jaddi - H.J. Schouten - Hr./mevr. Quist - Sonja Staes - Lieven Dreesen - M.J.M. van Leeuwen - M. Agterberg - Astrid Westerman - J.H.M. Vaassen - N. Ellens - Elly van Tol-van Tol - H.H. Geerts - Adriana den Broeder - E. Olyhoek - hr./mevr. Vos - A.A.M. en G.P. Bakker-Kruize - M.D. le Kluse - Cafetaria de Taxan - N.C. Pasmooij

2 reacties

    • Je hebt helemaal gelijk, Marjan! Ook ik vind het echt ongelooflijk dat iemand met maar een paar mensen, voor meer honden weet te zorgen dan in alle 56 asielen in Nederland tezamen! Wat moet deze man allemaal wel niet dagelijks meemaken, aan emotionele momenten, als hij weer een gewond dier ergens vindt langs de kant van de straat. Hij moet met maar heel beperkte middelen altijd weer het beste voor deze dier proberen te doen. Inderdaad: CHAPEAU !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *