Klik HIER voor een update
Wat een geweldig stel, het Duitse echtpaar Jens en Sandra Fissenebert, die tijdens hun reizen zijn ‘blijven steken’ in Tanzania.
Hun verhaal leest als een spannend jongensboek en zou zó in het populaire tv programma ‘Ik vertrek...’ kunnen.
Helaas hebben wij geen 200 bladzijden of een heel uur om hun avonturen te vertellen.
Jens, een logistiek medewerker en Sandra, een verpleegkundige, vertrokken bijna 20 jaar geleden met hun hond Luca in een oude landrover.
In het eerste land dat ze aandeden, Kroatië, redden ze al een straathond met een gebroken rug: Jadran. Ze lieten hem opereren en hielpen hem zelf weer op de poot met oefeningen en zwemmen in de zee. Na 3 maanden was Jadran zover dat ze verder konden reizen maar nu met z’n vieren.
Gedurende hun reizen stuitten ze menigmaal op dieren die hun hulp nodig hadden en niet één keer keken ze een andere kant op. Zo zijn ze zo’n beetje half Afrika doorgetrokken.
In Tanzania bestond hun roedel inmiddels uit 7 honden en waren ze tot de conclusie gekomen dat ze met hun ervaringen toe waren aan een vaster verblijf. Een echt dierenverblijf waar ze doorlopend konden helpen. Dieren genoeg in de omgeving die hen nodig hadden.
Mede doordat Sandra altijd verpleegkundige is geweest en door hun ervaringen onderweg zijn ze nu prima in staat om de meeste verwondingen en ziektes zelf te behandelen. Maar dat is niet altijd toereikend en dan is een doorgewinterde dierenarts hard nodig. Want natuurlijk zien ze de meest nare verwondingen voorbijkomen.
De mensen in de omgeving, vooral de kinderen, brengen nogal eens een slachtoffertje. Soms gevonden maar ook weleens met moedwillig (?) toegebrachte verwondingen. Vooral in het weekend, als de mensen vrij zijn en de kinderen geen school hebben, is het druk aan hun poort.
Huisdieren moeten verplicht een rabiës enting krijgen, parasieten bedreigen de dieren daar vele malen vaker en erger dan hier, vergiftiging komt heel veel voor en menigmaal vertonen de dieren slangenbeten.
Of nog erger. Want daar was Vivo. Wat betekent: ‘ik leef’. Van een naamloos hondje naar een hond met een naam die op zijn lijfje geschreven is.
Onfortuinlijke Vivo was met beide voorpoten in een valstrik van ijzerdraad beland. We kunnen alleen maar raden maar hoogstwaarschijnlijk heeft hij vrij lang vastgezeten en zich stilgehouden om de pijn niet erger te maken.
Toen moet hij op een gegeven moment toch zijn gaan sjorren en trekken om los te komen… Ongelooflijke pijn moet hij zichzelf hebben gedaan.
Eén poot was volledig afgesneden en de andere voor een deel en bovendien volkomen ontveld door de scherpe draad.
Hoe hij heeft overleefd en zelfs nog kruipend kon voortbewegen is een groot wonder.
En het allergrootste wonder is nog wel dat hij toch nog steeds een allerliefst, zachtaardig diertje is...
Er zijn altijd een stuk of 40 vaste bewoners, veelal ernstig gehandicapt, dieren die op tijd hun medicijnen moeten krijgen of speciaal dieetvoer. Pups zonder moeder die dag en nacht om de 3 uur een fles moeten krijgen…
Pas nog, een zwervertje had vlees gestolen dat mensen buiten hadden laten liggen. Tja, dan is de verleiding te groot natuurlijk. Met als gevolg dat er gif is gestrooid in de hele omgeving waardoor niet alleen de dader werd gestraft…
Ach, ook in Afrika zijn de zorgen net zo groot als bij ons in Europa. Dus ook de financiële zorgen. Vrijwel niemand kan daar een behandeling voor zijn dier betalen.
Maar juist omdat men gratis bij Jens terecht kan, als er iets aan de hand is met hun hond of kat, kunnen mensen zelf een huisdier nemen. Precies daarom worden er wel 80 dieren per jaar geadopteerd.
Op dit moment is de nieuwe kliniek zo goed als klaar. Een alles-in-een-gezondheidscentrum waar dieren worden gerehabiliteerd, behandeld en van waaruit een nieuw thuis kan worden gezocht.
Er komt een dierenarts die meteen aan de slag kan, er zijn meerdere kennels om dieren in quarantaine te plaatsen.
Weldra zullen er nog veel meer dieren van profiteren.
En heel erg belangrijk is ook de voorlichting die zij kunnen geven. Mede omtrent de vaccinaties tegen hondsdolheid. Een van de redenen waarom de bevolking de honden wil doden.
Angst voor vreemde honden zal dan afnemen en dat spaart dierenlevens.
Wat ontbreekt is het laatste zetje. Nou ja, een flinke zet. Voor de kliniek en de vaccinaties.
De mooie maar – voor ons – onuitsprekelijke naam Mbwa Wa Africa betekent ‘Honden van Afrika’.
Wij helpen dieren overal dus ook aan de voet van de berg Meru, aan de rivier met de tongbrekende naam Ngongongare in Tanzania.
Je kan deze dieren helpen door een bedrag over te maken naar
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Klein project 83'
en wij zorgen dat je donatie echt alleen voor dit hulpproject besteed zal worden.
Bij ons is er geen aftrek voor salarissen, huisvesting of overbodige franje.
Streefbedrag: 3.500 euro - Stand per 24 okt.: 3.233 euro
26 okt. - Heel fijn dat jullie nog even doorgaan, om ook weer de 3.500 euro te gaan halen. Zou grandioos zijn!
18 okt. - Grandioze week was dit, lieve mensen! Ja, dit is een heel belangrijk hulpproject, want jullie weten nu maar al te goed (door middel van onze grote extra actie met Dierendag!) hoeveel dierenleed sterilisaties gaan besparen!
11 okt. - Met een heel mooie donatie ertussen, was de afgelopen week zeer succesvol! Laten we alsjeblieft nog even hiermee doorgaan, ze verdienen het zo daar in het verre en moeizame Tanzania...
28 sep. - Het looptnog niet zo heel erg hard, maar wie het project helemaal doorleest, zal kunnen beamen, dat het juist een heel bijzonder en mooi project is, waarbij een echtpaar uit het 'luxe' Duitsland, helemaal in Oost-Afrika dit prachtige werk voor heel veel zwerfdieren is gaan doen! Warm aanbevolen voor veel meer donaties!
20 sep. - Eigenlijk heel bijzonder, dat jullie en wij samen gaan zorgen dat dat geweldige echtpaar helemaal in Tanzania mooie ondersteuning gaat krijgen bij hun heel belangrijke en noodzakelijke werk voor zwerfdieren in Oost-Afrika... Warm aanbevolen!
13 sep. - Wat een mooi begin, ook voor dit bijzondere hulpproject, helemaal in Oost-Afrika! En wat doet dat Nederlandse echtpaar daar inderdaad grandioos goed en heel nuttig werk voor de grote aantallen zwerfdieren. Fijn dat jullie dit waarderen met mooie donaties! Dank jullie wel... En ga ajb zo door!
Dank-je-wel:
2 weken t/m 12 sep.: 651 euro
Aarts, D. - Aarts, I. - Anoniem - Bartelink Santos, R. - Beek, v.d. D. - Bloks, W. - Boot, A. - Cook, A. - Daneels, L. - Davis, S. - Diekstra, B. - Dijk, van S. - Dijkhuis, J. - Franzen, M.J. - Hameren, van C. - Hartman, J. - Hazenoot, J. - Hoekstra, A. - Huiberts, M. - Jacobs, N. - Jager, A. - Korfer, I. - Lambrecht, M. - Linden, van der E. -Nagelkerke, P. - Piersma, A. - Rikhye, L. - Salvador, A. - Sebel, L. - Smedts, G. - Spies, J. - Stichting Canilos Animal Foundation - Tak, S. - Thijen, P. - VVV Cadeaucards (van diverse dierenvrienden, waarvoor veel dank!) - Wijland, van M. - Wullink, I.
Week t/m 19 sep.: 310 euro
Cross, D. - Remmerswaal, R. - Schipper, H. - Segaert, L. - Vandenberghe, E.
Week t/m 26 sep: 226 euro
Boer, de E. - Brackx, K. - Breedveld, C. - Franzen, M.J. - Hettema, H. - Morsink, J. - Toneman, S. - Zwan, van der L.
Week t/m 3 okt.: 156 euro
Groeneweg, C. - Lambrecht, M. - Legro, T. - Moret, G. - Morsink, J. - Myriam + Jacqueline + Monique (opbrengst rommelmarkten) - Vaart, van der R. - Zwan, van der L.
Week t/m 10 okt.: 504 euro
Lambrecht, M. - Stichting Leo de Boer - Toneman, S.
Week t/m 17 okt.: 1.281 euro
Barczinski, R. - Cross, D. - Franzen, M.J. - Janssen, G. - Knoester, H. - Lambrecht, M. - Monsma-Justen, S.F. - Spaans, A. - Versleijen, N. - Vos, de E.
Week t/m 24 okt.: 105 euro
Boer, de E. - Kahlman, P.
Week t/m 30 jan. '22: 20 euro
Stommel, M. -
Klein Project 122 – Abir en Diana redden honden in Athene
Abir’s asiel in Griekenland Klein Project 122 – aug. 2024 Wij werden op dit asiel attent gemaakt door de Nederlandse Diana van Bommel. Zij werkt er als vrijwilliger. Is begin van dit jaar van Nederland naar Griekenland verhuisd, mede omdat ze graag in dat asiel vrijwilligerswerk wilde doen. Om de Griekse Abir met haar moeizame... Verder lezen→
Klein Project 120 – Gabriela heeft 60 gehandicapte honden
Gabriela Boboc heeft 60 gehandicapte honden Klein Project 120 – mei 2024 In Roemenië in de hoofdstad Boekarest woont Gabriela Boboc, samen met haar 140 honden. Je zou bijna denken dat dat aantal wel te behappen valt, wij zijn al veel grotere asielen gewend. Maar als we horen dat bijna de helft van de 140... Verder lezen→
Klein Project 118 – Milan heeft onze hulp weer hard nodig!
Een van onze grootste helden is Milan in het moeizame Servië... Klein Project 118 - Maart 2024 Jullie hebben het al gemerkt dat wij tussen de nieuwe aanvragen ook met wat eerdere hulpprojecten op herhaling gaan. Gewoon omdat er helden tussen zitten, die jullie en onze aandacht opnieuw erg verdienen en weer hard nodig hebben.... Verder lezen→
Jullie doen zo een prachtig werk!
Bedankt om deze hulpeloze dieren te helpen…
Dank voor deze mooie woorden, Huguette!
Groeten,
Hanno
Thank you so much to Dierennood and everybody who is supporting us in our quest to make Tanzania a better and safer place for the dogs!
To know that there are people out there who love animals just like us and we can count on means the world to us and truly keeps us going!
Dierennood is such a fantastic organization, that really has the well-being of our furry friends at heart and we are proud and humbled to be part of it.
Thank you so much again, with warmest regards Sandra, Jens and all the animals from Mbwa Wa Africa.
Dear Jens,
Thank you for your reaction!
We are glad for you, donations were raised quite a lot last week.
Up to the goal of 2,500 euros!
We have so much respect for you and your team, to do all that great work for the many wounded and sick animals in your region!
All the best and we keep in touch.
Warm regards,
Hanno