Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018 van Stichting Dierennood

rood poesje
ANBI logo
Dierennood logo

Doel van de stichting

Stichting Dierennood werd in 2009 opgericht om (zwerf)dieren in hun eigen omgeving in diverse landen te kunnen helpen.

Onze doelen zijn enerzijds het mogelijk maken van daadwerkelijke hulp voor gewonde en mishandelde dieren. Maar anderzijds ook het verlenen van structurele hulp voor de langere termijn, met name sterilisatie- en educatieprojecten.

Nederland is vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden.

Hoofdlijnen beleidsplan Stichting Dierennood voor 2019/2020

1. Dieren in nood hulp bieden

Doorlopend worden er hulpprojecten geselecteerd en/of samengesteld, waar wij donaties voor proberen te verkrijgen. Daarbij staat onze Hulpactie-van-de-Maand centraal in de berichtgeving op onze website www.dierennood.nl maar ook in onze social media platformen van Facebook, Twitter en Pinterest.

Daarnaast hebben wij ook altijd twee zgn. Kleine Projecten op onze website staan, waarbij het om minder grote bedragen gaat. Daar is dan geen minimale of maximale tijdsduur aan verbonden. Dus als het streefbedrag (meestal ca. 1.000 euro) behaald is, wordt dat project afgesloten en volgt er weer een nieuw Klein Project.

In onze maandelijkse nieuwsbrief, die inmiddels naar ca. 10.000 dierenvrienden wordt verzonden, staat in ieder geval altijd de Hulpactie-van-de-Maand beschreven en soms ook een Klein Project.

Twee van onze vrijwilligers zijn aangesteld voor de project-research. Zij controleren een aangemeld project heel grondig op Google, of er geen negatieve ervaringen in het verleden mee waren en of de desbetreffende persoon of personen als betrouwbaar en echt diervriendelijk bekend staan.

Helpster met hond

Het helpen van dieren-in-nood door vrijwilligers in diverse landen is een van de hoofddoelen van onze stichting.

2. Het stimuleren van sterilisaties

Het uitvoeren van sterilisatie-operaties is zonder enige twijfel het meest effectieve middel om de veel te grote aantallen zwerfdieren in vrijwel de gehele rest van de wereld structureel te doen verminderen. (Nederland is namelijk een van de zeer weinige landen, zonder zwerfhonden)

Naast het bemiddelen van dierenartsen en studenten Diergeneeskunde door ons bestuurslid Hanno Berger, dat verder hieronder besproken wordt bij punt 6, ondersteunt onze stichting ook regelmatig sterilisatie-projecten van andere stichtingen in diverse landen, waar wij graag in participeren.

Het gaat dan meestal om dierenartsen uit bijv. Finland, die dan naar een land als Roemenië afreizen (op eigen kosten) om daar dan in een asielkliniek tientallen honden en/of katten te steriliseren.

Sterilisatie

Sterilisatie-operaties door 6 jaars studenten Diergeneeskunde in het buitenland is een win-win situatie: studenten doen meer praktische ervaring op en het asiel is blij met de extra operaties.

Soms ook in combinatie met de mogelijkheid die het asiel dan geeft aan lokale bewoners om bij hun eigen huisdieren deze operatie mogelijk te maken. Dit laatste is zeer belangrijk, omdat loslopende erfhonden die bij hun eigenaar genoeg te eten krijgen, tot 10 keer zoveel voor nageslacht zorgen, dan zwerfdieren in dezelfde omgeving. Deze laatsten zijn immers vrijwel de gehele dag bezig om hun eten en drinken te kunnen bemachtigen en hebben meestal niet veel energie meer voor amoureuze avonturen…

Honden zoeken naar eten

De meeste zwerfhonden zijn de hele dag bezig met eten te bemachtigen.

Wij stimuleren dat bij dergelijke sterilisatie-operaties bij tijdelijk opgevangen zwerfdieren, het dier meteen even gecheckt wordt op bijv. infecties, huidproblemen, e.d. Als het financieel mogelijk is, worden de dieren voordat zij teruggezet worden ook gevaccineerd, ontwormd en behandeld tegen teken.

Ook melden zich steeds meer afgestudeerde dierenartsen, om een of meerdere weken in een asiel of bij een dierenproject extra praktische ervaring en/of welzijnswerk voor dieren te willen gaan doen.

 

 

3. Educatie op scholen over dierenwelzijn.

Buitenlandse asielen worden door ons gestimuleerd om voorlichting te geven over dierenwelzijn. Veelal zijn het hierbij vrijwilligers die basisscholen bezoeken om met eenvoudige materialen, kinderen bewust te maken dat dieren respect en goede verzorging verdienen.

Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar hebben nog een natuurlijke liefde voor dieren. Als dit gestimuleerd en bevestigd wordt, vormen zij wellicht een nieuwe generatie, die wèl respectvol met dieren omgaat. Zij doorbreken daarbij vaak een eeuwenoude traditie waarbij zwerfdieren mishandeld en misbruikt worden.

Wij zijn bezig met het opzetten van een internationale website, gericht op kinderen om hen op een speelse wijze te laten zien, hoe zij het beste om kunnen gaan met hun eigen huis- of erfdieren. Maar ook hen meer informatie te geven over zwerfdieren en hoe zij hen zo goed mogelijk kunnen helpen. En in ieder geval respectvol met deze dieren zouden moeten omgaan.

Child education

Dit worden dierenvrienden voor het leven!

4. Adopties van honden en katten uit het buitenland.

Omdat wij ons willen toeleggen op de concrete hulpprojecten, zijn wij als stichting zelf niet actief met het uit het buitenland naar ons land halen van dieren.

Dit is zeer gespecialiseerd werk, waar veel voor komt kijken, zoals controles vooraf, goed georganiseerd vervoer dat aan alle eisen moet voldoen, gastgezinnen voor de eerste opvang en ook achter-opvang voor als een plaatsing helaas niet lukt.

Wij ondersteunen wel een aantal stichtingen die daarin gespecialiseerd zijn en waar wij geheel achter kunnen staan.

Voor honden werken wij samen met stichting AAI en stichting ALAS en voor katten met Skiathos Cats en met stichting Little Tigers. Deze laatste is mede opgericht door een van onze bestuursleden, Loes de Vries.

Zwart wit poesje

Het adopteren van katten uit andere landen wordt door de stichtingen Little Tigers en Skiathos Cats actief en zeer zorgvuldig gedaan.

5. Adopties-op-afstand

Bij adopties-op-afstand bieden wij de mogelijkheid om een geselecteerd aantal dieren in enkele buitenlandse asielen op afstand te adopteren.

Dit zijn meestal dieren die om medische redenen (AIDS, leukemie, invaliditeit) of door hun niet-sociale gedrag niet voor een normale adoptie in aanmerking komen.

Eerst ging dit bij ons alleen om honden en katten, maar sinds 2015 hebben wij onze activiteiten hiervoor verbreed, met zwerfpaarden (t.b.v. Stichting Paard-in-Nood Spanje van Laura Hoitsema)

Het aantal adopties op afstand in 2018 was in totaal 45, verdeeld over 26 voor de katten van het asiel El Gato Andaluz in Zuid-Spanje, 17 voor de honden in het asiel Nis in Servië, 1 voor de honden van Gerbien Fricke op Lesbos en 1 adoptie-op-afstand voor het paard Ginger in Spanje.

Jelena 1
Jelena 2

De meeste van onze adopties-op-afstand honden leven in het grote asiel van Jelena in Nis / Servië. Links is onze contactpersoon Ingrid Martens in dat grote asiel op bezoek en rechts de asielhouder Jelena, die geweldig goed werk doet, met te weinig middelen. De adopties-op-afstand zijn dan een zeer welkome aanvulling.

 

 

6. Bemiddelen voor buitenlandse stages voor dierenartsen, studenten en dierenvrijwilligers.

Voor dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent, alsmede voor studenten Dierverzorging van diverse MBO-scholen in Nederland, heeft ons bestuurslid Hanno Berger een aparte website samengesteld: www.dierenstages.nl

Hij heeft sinds afgelopen jaar zelfs ook een internationale website voor studenten Diergeneeskunde: www.vetstudents.eu. Bovendien heeft hij nog een aparte website voor dierenvrienden zonder specifieke opleiding, die graag een aantal weken willen helpen in een buitenlands asiel. Zij kunnen dat doen via de website www.dierenvrijwilligers.nl

Zwart wit poesje

Er wordt dan gezorgd voor goedkope of zelfs gratis accommodatie en goede begeleiding bij het helpen van de asieldieren in asielen en asiel-klinieken.

Voor de vrijwilligers, anders dan de studenten, is geen speciale opleiding nodig, maar natuurlijk wel enige ervaring in het verzorgen van honden en/of katten. Meestal wordt er een minimum van 2 tot zelfs 4 weken aangehouden, omdat in de eerste week de vrijwilliger nog veel moet leren en daarin moet tijd worden geïnvesteerd, die er pas weer uit kan komen bij een verblijf van enkele weken.

De studenten kunnen hetgeen zij geleerd hebben tijdens hun studie bij de geselecteerde asielen in de praktijk toepassen. Vooral de dierenartsen en studenten Diergeneeskunde kunnen veel nuttig werk doen in de vorm van het steriliseren van tientallen zwerfdieren. Mede door de donaties die door onze stichting Dierennood voor de relatief lage kosten van medische middelen hiervoor konden worden verstrekt, kwam In 2018 daardoor het aantal sterilisaties in het kader van deze activiteiten van deze vrijwilligers uit boven de 7.500.

Dat dit in de toekomst vele tienduizenden ellendige dierenlevens minder op straat betekent, is een belangrijk onderdeel van de doelstellingen van onze stichting.

Van alle Nederlandse dierenorganisaties, was onze stichting met meer dan 7.500 buitenlandse sterilisaties daarmee koploper.

Sterillisatie wordt uitgevoerd

Het bestuur en andere vrijwilligers

Ons bestuur bestaat (stand april 2019) uit vijf bestuursleden


Beloningsbeleid

Geen van de bestuursleden, speciale adviseurs of de vrijwilligers van Stichting Dierennood ontvangt ook maar enige vorm van salaris of zelfs maar een financiële vergoeding.

Dos Winkel – Voorzitter (Public Relations en woordvoerder)

Hanno Berger – Secretaris en penningmeester (Website en 1e aanspreekpunt)

Mr. Loes de Vries – Bestuurslid (Algemene zaken)

Ria Alonso – Bestuurslid (Projecten research)

Sandra Koole – Bestuurslid (Webwinkel en promotie) Speciale adviseurs:

Inez van den Brande – Dierenarts en adviseur Medische Zaken

Sylvia Schets – Adviseur Algemene Zaken

Wilma Schwankhaus – Notaris en adviseur Juridische Zaken

Roos Vonk – Hoogleraar en adviseur Dierenwelzijn

Overige vrijwilligers:

Marion van Acht – Contactpersoon Supermarkten

Gerard van Bergen – Deskundige verkoop Verzamelingen

Yvonne Bierman – Speciale Projecten

Mario en Marleen Bos – Samenstelling publicaties

Myriam Bosma – Collectes en verkoop brocante-markten

Valentina van Dijk – Hulpprojecten Research

Michele Duquesnoy – Grafische vormgeving

Gamisa en Senna Eaisaouiyen – Collectes

Ineke Franssen – Adopties-op-afstand

Jolanda Grevelink – Contact winkels

Sonja van Hardeveld – P.R. deskundige

Corrie Harland – Adviseur Projecten Verre Oosten

Ciska de Hilster – Moderator Facebook

Gaby Huson – Contacten winkels en scholen

Gré Korf – Speciale projecten

Marian Kuiper – Commerciële contacten

Harold Lak – Webmaster

Ruby Manuel – Projecten research

Ingrid Martens – Adopties-op-afstand en contactpersoon Projecten Servië

Quint Meijer – Boekhouding

Janny Morsink – Speciale Projecten

Eveline Peynsaert – Verkoop 2e handsgoederen in België

Erna van der Ploeg – Adviseur Media-blogs

Renate Rothstegge – Adviseur Persberichten

Freek Sopa – Beheerder en adviseur Facebook

Carole Speckstadt – Contactpersoon Projecten Caraïbisch gebied

José van Steijn – Speciale Projecten

Marlie Timmermans – Contactpersoon Projecten Thailand

Ulrike Waldschmidt – Moderator van onze Duitse website

Anita Willemse – Moderator Pinterest and Twitter

Maureen Wijland – Contacten Winkels

 

Sacha's dogs

Met de donaties voor het hulpproject in Nis van Sasha, die meer dan 800 dieren heeft opgevangen, konden gelukkig extra voer en stro worden aangekocht, om de dieren door de strenge winter heen te helpen.

Verslag activiteiten in 2018

In het boekjaar 2018 waren er 12 reguliere Hulpacties-van-de-Maand, 1 extra Noodhulpactie, alsmede 11 Kleine Projecten:

Dit waren de kleine projecten:

Klein Project nr. 33 – Zwerfdieren helpen in Murcia / Spanje.

Klein Project nr. 34 – Ambulance-scooter voor Marlie Timmermans in Thailand.

Klein Project nr. 35 – Loes en Lisa helpen met Stichting Little Tigers veel zwerfkatten.

Klein Project nr. 36 – Afdak tegen de felle zon in een asiel in Nepal.

Klein Project nr. 37 – Reddingsactie na damdoorbraak in Servië.

Klein Project nr. 38 – Vildana helpt in haar eentje ruim 60 dieren in Macedonië.

Klein Project nr. 39 – Haal deze dieren uit Servië van de hel naar het paradijs in VK.

Klein Project nr. 40 – Hokken bouwen voor de strenge winter in Struga, Macedonië.

Klein Project nr. 41 – Peter Giesen (helaas inmiddels overleden) helpen in Griekenland.

Klein Project nr. 42 – Marjolein Bekkers zorgt in Peru voor medische hulp voor dieren.

Klein Project nr. 43 – Veel te krappe ruimtes uitbouwen in een asiel in Roemenië.

Afdracht t.b.v. bovenstaande hulpprojecten – € 160.202

Afdracht t.b.v. adopties-op-afstand - € 5.297

Overige projecten, zoals voor sterilisaties en extra voer + medicijnen in diverse asielen - € 21.741

Financiën

Het boekjaar 2018 is opnieuw een goed jaar geworden voor onze stichting. De totale inkomsten bedroegen € 192.975 en dat is maar liefst 18,1% meer dan het jaar daarvoor.

De overheadkosten bedroegen in totaal € 12.502, hetgeen 6,4% is van de totale inkomsten. Echter met de extra privé-donaties van onze bestuursleden voor een aanzienlijk hoger bedrag, werden deze kosten ruimschoots gecompenseerd. Hierdoor kan er nog steeds de garantie worden gegeven dat iedere donatie of legaat van onze donateurs voor de volle 100% voor directe hulp aan dieren-in-nood zal worden besteed.

De inkomsten in 2018 van € 192.975 bestaan voor 94,3% uit vaste en periodieke donaties, 2,7% via adopties-op-afstand, 1,6% website-verkopen en 1,4% zijn opbrengsten van statiegelden.

De totale uitgaven bedroegen in deze periode in totaal € 198.496 waarvan € 185.994 (= 93,7%) werd afgedragen voor reguliere hulpprojecten, sterilisatie-projecten en naar asielen t.b.v. adopties-op-afstand.

De overheadkosten van € 12.502 bestonden voor 5,4% uit bankkosten, 66,5% voor verkoop- en reclame+ advertentiekosten, 6,2% internetkosten, 1,7% drukwerkkosten en 20,2% algemene kosten (computer, porti, etc.). Er werden geen salarissen uitbetaald, geen reiskosten gedeclareerd en ook geen huisvestigingskosten gemaakt.

Het financiële overzicht 2018 is op onze website gepubliceerd.

 


 
 

Welke fondsenwervingsmethodes zijn er gebruikt en tegen welke kosten?

Wij gebruiken als stichting nog steeds vrijwel alleen onze eigen website in combinatie met onze maandelijkse nieuwsbrief en ondersteund door onze Facebook pagina, om donaties van dierenvrienden te kunnen verkrijgen.

Met onze reguliere Hulpacties-van-de-Maand proberen wij doorlopend hen ervan te overtuigen, dat vele dieren-in-nood dringend hulp nodig hebben, waarvoor donaties noodzakelijk zijn. Met teksten en foto’s van situaties om te laten zien, waar wij die maand specifiek hulp voor willen vragen, nodigen wij dierenvrienden uit om dit samen met ons mogelijk te maken.

Wij hebben echter in 2018 voor het eerst een professioneel bedrijf ingehuurd om meer periodieke donaties te kunnen gaan ontvangen. Zij hebben daartoe een aantal van onze relaties die al minstens 2 jaar onze nieuwsbrief wilden blijven ontvangen, telefonisch benaderd. Daarbij was het verzoek of men eventueel doorlopend een vast bedrag per maand wilde gaan overmaken.

Hierdoor kwamen de verkoopkosten aanzienlijk hoger uit, dan in 2017. Maar ook deze kosten werden ruimschoots gecompenseerd met extra inleg door ons eigen team.

Het aantal vaste donateurs is daardoor aanzienlijk toegenomen, met als gevolg een hoger vast bedrag waar wij iedere maand minimaal vanuit mogen gaan, hetgeen meer stabiliteit voor onze hulpprojecten met zich meebrengt.

Wat voor inkomsten aan donaties hier precies aan kunnen worden gekoppeld is niet inzichtelijk te maken. Wij kunnen immers niet nagaan, wat de aanleiding is geweest voor een donateur om een periodieke gift voor ons in te stellen.

 

Wat is er bereikt en wat zijn de verdere plannen?

Stand van zaken per eind 2018:


1. Onze
websites zijn verder uitgebreid

Er is in het afgelopen jaar hard gewerkt door onze webmaster aan het verbeteren van onze belangrijkste website www.dierennood.nl De layout heeft daarbij een rustiger beeld gekregen, waarbij bijv. de aparte rechterkolom met aparte ‘boodschappen’ is verdwenen. Dit was mede noodzakelijk om een optimale weergave op smartphones te kunnen verkrijgen, hetgeen inmiddels een absolute noodzaak is. Immer ca. 75% van onze websitebezoekers doet dat via een smartphone of een tablet.

Verder is er in 2018 ook een Duitse versie van onze website gemaakt, onder de naam: www.tiereinnothilfe.de Daarmee willen wij ook gaan proberen om onze reguliere maandprojecten, in Duitsland met haar tientallen miljoenen dierenvrienden onder de aandacht te brengen.

Ook de website www.nalatenvoordieren.nl, speciaal opgezet om informatie te kunnen geven aan dierenvrienden die overwegen om zwerfdieren ook na hun

overlijden te kunnen blijven ondersteunen, is verder uitgebreid en verbeterd. IS GEREALISEERD (Maar wij blijven continue bezig met verbeteringen en uitbreidingen)

 

2. Uitbreiding naamsbekendheid

Om verdere naamsbekendheid te verkrijgen is ook in 2018 gebruik gemaakt voor de samenwerking met Nolin/Buitenhof Producties, die zonder kosten voor ons enkele malen per jaar een 32 pagina tellende boekje op A5-formaat drukken, waarbij wijzelf de teksten en foto’s mogen aanleveren en dit completeren met enkele pagina’s met advertenties. Wij hebben in 2018 nog even gewacht met het laten herdrukken van onze eigen reguliere 8 pag. folder, die uitgebreid zal gaan worden naar 12 pagina’s. Dat zal in 2019 gaan gebeuren, met daarbij ook het CBF-logo erop.   (NOG NIET VOLTOOID)

 

 

3. Verdere professionalisering van selectie en checken van hulpproject-aanvragen.

Het standaard aanvraag-formulier dat alle aanvragers voor een hulpproject dienen in te vullen is in 2018 in gebruik genomen. IS GEREALISEERD.

4. Inzamelen overtollige medische middelen t.b.v. buitenlandse asielklinieken.

Wij hebben geconstateerd dat er regelmatig nog bruikbare medische middelen, zoals hechtmaterialen, verbandmiddelen bij dierenarts-praktijken weggegooid worden, die nog zeer nuttig gebruikt kunnen worden in asiel-klinieken waar wij mee samenwerken in diverse landen. Onze mede-oprichter Hanno Berger heeft een eigen website www.dierenstages.nl waarbij hij bemiddelt voor Nederlandse en Belgische dierenartsen en studenten Diergeneeskunde. Zij nemen regelmatig een aantal van deze verbandmiddelen, instrumenten, e.d. mee naar buitenlandse asielklinieken. Ook worden er regelmatig pakketten met deze inhoud naar diverse landen per vrachtpost verstuurd door hemzelf.

 

 

5. Het aantal sterilisaties van (zwerf)dieren in het buitenland verder doen toenemen.
Het uitvoeren van sterilisaties van zwerfdieren is zonder meer de meest efficiënte manier om het dierenleed te doen verminderen. Gelukkig is Nederland vrijwel het enige land ter wereld zonder zwerfhonden, maar in andere landen zijn dergelijke sterilisatieprojecten nog zeer nodig. Onze stichting bemiddelt al sinds 2012 jaarlijks ca. 200 dierenartsen en studenten Diergeneeskunde van de universiteiten van Utrecht en Gent.

Op eigen kosten voor vervoer en accommodatie gaan zij naar ca. 20 landen toe waar zij ieder jaar voor ca. 7.000 extra sterilisaties zorgen. Nieuwe bestemmingen toegevoegd in 2018 zijn Ghana, Kaapverdische Eilanden, Cambodja en Thailand.

Veel van de kosten voor de noodzakelijke medische middelen (Ketamine, pijnstillers, verband, instrumenten, hechtdraad) wordt door ons gesponsord. Om het aantal deelnemers verder te doen vergroten, hadden wij in 2017 een nieuwe internationale website samengesteld: www.vetstudents.eu De reactie hierop is in 2018 sterk toegenomen en het percentage van studenten en dierenartsen uit landen buiten Nederland en België is toegenomen tot ca. 40%. IS GEREALISEERD.

website vetstudents.eu

6. Meer bekendheid voor onze unieke mogelijkheden bij opname in een testament.

De mogelijkheden die individuele dierenvrienden bij ons kunnen opgeven, als men onze stichting als begunstigde wil opnemen in een testament, zijn vrijwel onbeperkt. Men kan precies aangeven, waar het eventuele legaat voor besteed moet worden. Bijv. voor sterilisaties van ezels op Kreta, of voor opvang van gewonde zwerfdieren in een bepaalde regio in Spanje of voor educatie over dierenwelzijn op Bonaire, enz.

In 2018 zijn hiervoor tot 3 x zoveel advertenties geplaatst in diverse tijdschriften die speciaal gericht zijn op doelgroepen, die hier wellicht interesse voor zouden kunnen hebben. (IS GEREALISEERD)
Voor 2019 zal dit verder actief worden uitgebreid, middels persoonlijke benadering van relaties die hiervoor openstaan.

7. Onder de aandacht brengen van hulpprojecten voor het bedrijfsleven en Sociale Clubs.

Wij hebben het voornemen om gehele projecten te laten adopteren door bedrijven of Sociale Clubs zoals Lion’s Clubs, Ronde Tafel, Rotary, e.d. (WORDT AAN GEWERKT)

8. Verbreding van onze activiteiten.

Om uitbreiding van onze activiteiten mogelijk te maken, is het aantal vrijwilligers in ons team in 2018 op peil gehouden naar ca. 40. Om ook in het bestuur meer te kunnen opvangen bij ziekte, e.d. van bestuursleden, hebben wij wij onlangs ons bestuur uitgebreid tot 5 i.p.v. 3 leden.

 

 

Het standaard aanvraag-formulier dat alle aanvragers voor een hulpproject dienen in te vullen is in 2018 in gebruik genomen. IS GEREALISEERD.

Tenslotte willen wij iedereen met ons samenwerkt namens alle dieren-in-nood heel hartelijk bedanken. Ieder jaar kunnen wij gezamenlijk heel veel bereiken voor dieren die zo weinig geluk hebben in hun korte maar vaak heftige leven.


Laten wij hen samen gaan helpen. Ze hebben ons heel hard nodig!